Direktør Heine Østby sier nærværsbonusen er ment som et positivt virkemiddel. Han ser ingen gode grunner til at sykefraværet skal være dobbelt så høyt på Glassfiberen som i andre industribedrifter. Foto: Odd Inge Rønning uleberg
Direktør Heine Østby forklarer om økt omsetning og økt overskudd og har tatt med en bunt glassfibertråd for å vise hva Glassfiberen holder på med. Foto: Odd Inge Rønning uleberg

— Det er stor uro ved bedriften. Ledelsen ønsker å komme med positive tiltak fordi vi sliter med for høyt sykefravær, men vi er veldig kritiske til at folk skal tape penger på å være syke. Dette er ikke et godt tiltak, sier hovedtillitsvalgt for 108 ansatte i Fellesforbundet, Liv Schipper.

Eks-klubbleder Grete Kvæstad til venstre kaller den nye nærværsbonusen for demotiverende. Hovedtillitsvalgt Odd Arild Svaland og Liv Schipper er også kritiske og sier bonusen skaper mye uro på 3B Fibreglass om dagen. Foto: Odd Inge Rønning uleberg

Fastlege advarerDet gir fastlege Anette Fosse henne rett i. Hun satt i regjeringens ekspertutvalg for lavere sykefravær og sier at ansattes økonomi aldri må bli avgjørende for om de kommer på jobb eller ikke.

— Slike bonuser bør vi ikke ha i Norge. Når vi er i gråsonen for om vi skal bli hjemme eller gå på jobb er et arbeidsmiljø preget av medvirkning, inkludering og mening viktig. Vi bør konsentrere innsatsen der, sier hun.

Vi frykter at syke mennesker går på jobb når de burde vært hjemme.

Fosse frykter at nærværsbonus kan gjøre folk sykere enn nødvendig. Hun viser til økt smittefare og at enkelte vil presse seg for langt.

Les også: I Vennesla skapte nærværsbonus politisk storm

Hovedtillitsvalgt for ledere og teknikere ved glassfiberen, Odd Arild Svaland, sier den nye bonusen er det store temaet på bedriften nå. Også han er kritisk til at ledelsen har trumfet gjennom den nye bonusordningen i konflikt med fagforeningene.

— Det er altfor mange ubesvarte spørsmål. Vi frykter at syke mennesker går på jobb når de burde vært hjemme. Dessuten er det problematisk at kun fravær måles. I tidligere bonuser hadde vi langt flere kriterier å måle ansattes innsats ut fra, sier Odd Arild Svaland.

Les også: Høyt fravær skyldes gunstige ordninger, mener forskere.

Høyere fravær i helger

Samtidig sier han at noe må gjøres med sykefraværet. På Glassfiberen har det alltid vært mye høyere sykefravær i helgene enn i ukedagene, og det mener Svaland ikke er bra. Han vil ikke gi tall.

— Klart vi ansatte også må tenke over situasjonen og kulturen, men vi trenger ikke denne bonusordningen for det, sier Schipper.

Bonusen er slik at alle heltidsansatte får 16.000 kroner ekstra i året. Folk i halv stilling får 8.000 kroner. Så trekkes 2.000 kroner for hver dag du er syk til bonusen eventuelt er borte. Det gjøres unntak for syke barn og for eksempel planlagte undersøkelser på sykehus.

Selv folk som er borte to, tre dager med forkjølelse vil få mer i bonus enn de fikk før. Og jeg må få minne om at ingen taper lønn fordi de er syke.

Tidligere hadde ansatte på 3B Fibreglass månedsbonus som ble utbetalt to ganger i året. Da var maks bonus rundt 10.000 kroner i året. Et minstekrav fra de ansatte er at nærværsbonusen blir kvartalsvis.

De fleste får mer enn før

Direktør Heine Østby avviser at noen taper på bonusen som er innført. Han sier den kun er ment som et positivt virkemiddel.

— Selv folk som er borte to, tre dager med forkjølelse vil få mer i bonus enn de fikk før. Og jeg må få minne om at ingen taper lønn fordi de er syke, sier han.

Østby leder en bedrift hvor omsetningen og overskudd går opp, etter mange tøffe år. Nå vil Østby også få snudd det langvarig høye sykefraværet.

— Vi jobber over et bredt spekter for i samarbeid med ansatte. Det handler om ledelse, trivsel, kultur, medbestemmelse, sier Østby, som ikke ser noen grunn til at 3B Fibreglass skal ha høyere fravær enn andre.

Østby minner om at bedriften hans hadde spart fem millioner i året på å halvere fraværet ned til snittet i industrien.

Bonusen ble innført 1. januar og Østby er ikke fremmed for å justere den i samarbeid med ansatte.

- Vil gå utover de som har minst

Forsker Asbjørn Grimsmo ved Arbeidslivsforskningsinstituttet sier det er mye høyere sykenærvær enn sykefravær i Norge. Folk tar ansvar og går på jobb også når de er litt skrantne, viser forskning

Grimsmo advarer og sier det er de svakeste arbeidstakerne som vil tape mest på nærværsbonus og at ordningen vil øke forskjellene.

— De som tjener minst har høyere fravær enn de som tjener mest. Vi kan da gå ut fra de lavest lønte, ofte kvinner, vil bli mest rammet av denne bonusordningen. Det vil gå utover de som har minst fra før, sier han.

Markussen er også i tvil om lovligheten. Bonus er lønn, sier han. Det skal ikke kuttes i lønn ved sykdom i Norge.

Forsker og økonomi Simen Markussen ved Frisch-senteret i Oslo tror også ordningen er juridisk problematisk.

— Men at ordningen virker, er utvilsomt. Forskning fra andre land viser at sykefraværet går ned hvis lønna under sykdom kuttes ti prosent. Vi burde hatt 70 prosent sykelønn i Norge, sier han.

Coop måtte for noen år siden kutte sin nærværsbonus. Arbeidstilsynet mente den var imot Arbeidsmiljølovens bestemmelser. Forskerne vi har snakket med er ikke kjent med rettsavgjørelser på området.

Rekordår og pent overskudd

3B Fibreglass passerte for første gang 400 millioner kroner i omsetning i fjor. For første gang på over ti år ligger det an til tosifret millionoverskudd.

Direktør Heine Østby forklarer om økt omsetning og økt overskudd og har tatt med en bunt glassfibertråd for å vise hva Glassfiberen holder på med. Foto: Odd Inge Rønning uleberg

— Jeg kan ikke gi de offisielle tallene da regnskapet ikke er klart, men det blir veldig pent i år, sier direktør Heine Østby.3B Fibreglass har økt antall ansatte siste år og det kan komme ytterligere økning. Det selges glassfibertråd det remmer og tøy kan holde. Bedriften har greid å få gjennomslag for sin nye høyavanserte tråd - og den selges til gode priser.

— 70 prosent av produksjonen går til vindmøllerotorer, 20 prosent til bilindustrien og ti prosent til nisjer. Vi bruker ren energi. Her i skogen på Birkeland gjennomfører vi faktisk det grønne skiftet i praksis, sier Østby.

Fabrikken er nylig kåret til en av landets ti største eksportører av grønne teknologiprodukter av Teknisk Ukeblad.