— I Edinburgh ble jeg møtt med en helt tom sal. Nesten. Jeg spottet en tilskuer fra scenekanten, og han var fra England. Kunnskapen hans om Peer Gynt var heller ikke stor. Men etter jeg hadde fremført stykket, kom han gråtende bort til meg og var berørt av monologen. Det var et utrolig fint møte faktisk, og er en av de stundene en aldri glemmer, forteller Kåre Conradi til Fædrelandsvennen.

Torsdag kan du se Conradi på Kulturhuset i Grimstad, i forbindelse med Ibsen- og Hamsun-dagene. Festivalsjef, Torolf Kroglund, trekker fram monologen som et av høydepunktene på programmet.

Ibsen i India

Til vanlig er Conradi vant til fullstappede saler når han fremfører Ibsen-monologen. Karakteren har ført han helt til India.

— Den største scenen jeg har fremført Peer Gynt på må være i Mumbai, i forbindelse med den indiske Ibsen-festivalen i fjor. Det var en stor opplevelse for meg å vise fram min versjon.

— Det er en voldsom interesse for Ibsen i utlandet. Men jeg har også hatt utrolig mange sterke møter med nordmenn i utlandet, som kommer bort til meg etter monologen for å prate om Gynt.

Skuespilleren er også en av grunnleggerne av Det Norske Ibsenkompani, som har en visjon om å sette opp Ibsenstykker rundt i verden og bygge broer i det internasjonale teatermiljøet.

- Største egoisten i norsk litteratur

Conradi var 15 år når han oppdaget Ibsen-karakteren. Da ble han nærmest tvunget til å utforske Gynt av læreren på teaterskolen. Det setter han pris på i dag.

— Gynt er en drømmer, men den største egoisten i norsk litteratur. Men trenger man ikke sånne iblant? Han tør å satse for det han tror på. Siden jeg var 15 år har jeg alltid hatt han med meg, og han kommer til å være med meg livet ut. Sånn sett er jeg glad for at læreren introduserte meg til han.

Spiller Shakespeare i London

Skuespilleren gjør det stort i utlandet for tiden. I London fikk han nylig et av de mest prestisjefylte oppdragene teaterverden har å by på. Teaterlegenden Sir. Trevor Nunn setter opp Shakespeare-trilogien «War Of The Roses» i september, hvor Conradi spiller en konge på 1400-tallet.

Conradi er kjent for filmer som "Kong Curling". I desember returnerer han til Flåklypa-universet igjen. Foto: NTB Scanpix

— Det har vært en utrolig spennende prosess, med opplæring i både kamptrening og sverd. Det er klart jeg blir litt nervøs med så store produksjoner, men jo mer jeg jobber og setter meg inn i stykket, jo mindre nervøs blir jeg. Det er nok det største jeg har gjort innenfor teater. Jeg lærer utrolig mye av Nunn, som er en mester i sitt felt.Conradi er også et velkjent navn i norsk film, med verk som «Kong Curling», «Inn I Mørket» og «Kraftidioten» på cv-en. Nå er han klar til å returnere til Flåklypa-universet igjen.

— Vi har en ny film på gang med tittelen «Solan og Ludvig - Herfra til Flåklypa», som kommer i desember. Jeg skal også spille i filmen «Wendyeffekten», som har premiere til høsten.