Av dommen går det fram at Rise brukte sin posisjon som stortingspolitiker og medlem av utenrikskomiteen som hovedargument for at han burde slippe å gå i fengsel, ettersom han da kunne få problemer med blant annet reisevisum senere.Retten har forståelse for Rises argumenter, men valgte ikke å vektlegge dem ettersom den mener at også en ubetinget dom ville gi ham vanskeligheter og svekket tillit som folkevalgt, skriver Aftenposten.

Det var i januar i år Rise ble stoppet av politiet på E6 ved Nordbytunnelen i Ås etter å ha blitt målt til 133 km/t i 80-sonen. Rise, som var på vei fra et foredrag i Fredrikstad til en privat avtale i Oslo, erkjente forholdet på stedet.

Etter vanlig rettspraksis kvalifiserer hastigheter over 130 km/t i 80-sone til ubetinget fengsel, og retten kan ikke se at Rises situasjon oppfyller Høyesteretts krav til "særegne formildende omstendigheter".

Det må av allmennpreventive grunner reageres strengt på fartsoverskridelser, mener retten.

Det eneste formildende forhold retten valgte å vektlegge, var politiets lange saksbehandling i saken. Først etter at Rise selv tok kontakt med påtalemyndigheten for å høre hvor saken sto i systemet, ble det tatt ut tiltale.

Retten har forståelse for at det var belastende for Rise å gå i månedsvis i uvisshet om hvordan saken ville utvikle seg. Den unødig lange saksbehandlingstiden fra politiets side er en formildende omstendighet, heter det i dommen.

Rises forsvareren, Dag Thorstensen, ønsker ikke å kommentere dommen. Rises uforbeholdne innrømmelse av råkjøringen gjorde at saken ble behandlet i Forhørsretten.