Thor Hushovd delte ut prisen til alpinlandslagets trener Håvard Tjørhom. Foto: Terje Bendiksby NTB/Scanpix

En av de gjeveste prisene vant Thorbjørn Gyberg. Boksetreneren fra Arendal vant prisen som årets ildsjel — etter å ha lagt ned utallige timer for alle utøvere i Arendal bokseklubb. Han hjelper både vanskeligstilte ungdom og toppidrettsutøvere med treningen. Gyberg fikk prisen av kulturminister Torhild Widvey.

— Jeg har ikke peiling på hva jeg skal si, var det første en overveldet Gyberg sa før han fikk summet seg.

— Dette er helt utrolig, virkelig stort for meg og klubben min, sa Gyberg, som takket blant andre Kai Robin Havnaa, proffbokseren som har vært Gybergs elev.

Også Håvard Tjørhom vant pris på Hamar. Alpinlandslagets hovedtrener på herresiden var nominert sammen med blant andre håndballtrener Thorir Hergeirsson og kombinerttrener Kristian Hammer.

— Jeg har veldig stor respekt for de andre som var nominert i klassen. Det var utrolig kjekt å få denne prisen og gøy å dele den med et stort team, det gjør at feiringen blir desto morsommere og den tar vi til våren, sa Tjørhom til NRK. Hans elev Kjetil Jansrud ble kveldens mestvinnende utøver.

Bjørgen årets kvinnelige utøver

Han ble kåret til årets mannlige utøver og vant også utøvernes pris på Idrettsgallaen. Han takket støtteapparatet for prisene.

— I Norge er vi ekstremt bortskjemt med gode idrettsprestasjoner. Det går nesten inflasjon i alle seierne. Derfor er det å bli årets mannlige utøver noe som er stort for meg. Det er en individuell idrett, men man kommer ikke unna et godt støtteapparat. Vi har de beste trenerne, sa Jansrud på link fra Adelboden i Sveits.

Jansrud vant prisen på bekostning av Ole Einar Bjørndalen, Jørgen Graabak, Ståle Sandbech og Emil Hegle Svendsen.

I tillegg vant han utøvernes pris. Aksel Lund Svindal tok imot prisen på hans vegne.

— Jeg kjenner ham godt, jeg vet at han vil takke lagkompisene sine. Det er en lagidrett. Bortsett fra de to minuttene vi konkurrerer. Jeg er stolt av laget. Kjetil er rå. Jeg gruer meg nesten til jeg er tilbake, for han blir så vanskelig å slå, sa Svindal.

Marit Bjørgen (34) ble ikke overraskende kåret til årets kvinnelige utøver.

— Jeg blir veldig ydmyk av å bli satt pris på, sa Bjørgen fra italienske Val di Fiemme.

Ødegaard årets gjennombrudd

Martin Ødegaard (16) fortsetter å bryte barrierer. Lørdag ble han tidenes yngste vinner på Idrettsgallaen.

16-åringen kobles til stort sett alle europeiske storklubber, men spanske Real Madrid ser ut til å være først i køen. Han vant foran Tiril Eckhoff (skiskyting) og Jørgen Graabak (kombinert).

— Det er overraskende å vinne, spesielt når jeg ser hvem jeg kjempet mot. Jeg er veldig stolt og synes det er veldig gøy, sa Ødegaard.

Han ble tidenes yngste spiller i norsk eliteserie sist sesong, den yngste målscoreren og den yngste landslagsspilleren i norsk historie. Han er også den yngste som har spilt EM-kvalifisering.