Pegidas demonstrasjoner i Dresdens gater har vokst jevnt siden starten i oktober. På det meste har 18.000 mennesker samlet seg mot det de mener er en islamisering av det tyske samfunnet.

Førstkommende mandag planlegges den første norske Pegida-marsjen i Oslo. Gruppen sier de demonstrerer «på humanistisk grunnlag mot muslimsk innvandring og påvirkningen fra islam», ifølge gruppens norske Facebook-sider. Siden har fått vel 800 «liker» siden den ble opprettet i romjulen. En viktig del av Pegida er kritikken av medier, politikere og «de politisk korrekte», heter det.

Pegida er et sammendrag av «Patriotische Europäer Gegen die Islamisierung des Abendlandes»— Patriotiske europeere mot islamiseringen av Vesten.

Ifølge en meningsmåling offentliggjort i nyhetsmagasinet Stern mener 29 prosent av tyskerne at demonstrasjonene mot islam er berettigede, mens 67 prosent avviser dette.

Mange av Pegidas tilhengere er vanlige borgere, men gruppen støttes også av nynazistiske grupper og høyreorienterte fotballpøbler samt det EU-skeptiske partiet AfD og andre innvandringskritikere. (©NTB)