— Det er i prinsippet gratis å låne penger dersom du binder renten i fem år til 2,5 prosent, sier redaktør og fagøkonom i Smarte Penger, Geir Ormseth, til Fædrelandsvennen.

Som listen over beste fastrenter viser, kan du nemlig binde renten til 2,5 prosent i fem år hos Danske Bank.

Er du medlem av Akademikerne, kan du kutte denne renten med ytterligere 0,1 prosentpoeng.

Se bankenes fastrentebetingelser nederst i artikkelen!

Låne gratis?

— Hva vil det si at man kan låne gratis? Banken krever jo fortsatt inn sine 2,5 prosent av lånebeløpet i renter.

— Det nominelle beløpet, altså de 2,5 prosentene i renter, vil være det samme gjennom bindingstiden. Men du får lavere skattetrekk hver måned gjennom lønna. I tillegg vil du hvert vår få en lønnsvekst som minst tilsvarer inflasjonen. Legger du sammen disse to tallene vil summen, SSBs prognoser for inflasjonen lagt til grunn, hver år overstige 2,5 prosent, forklarer Ormseth.

Beregninger Fædrelandsvennen har gjort viser at så lenge den årlige inflasjonen er på 1,9 prosent eller høyere, vil skattefradrag og inflasjonen utgjøre mer enn lånerentene og lånet reelt sett være gratis.

— Ikke gå bananas

— Det betyr ikke at man skal gå bananas med låneopptaket. På et eller annet tidspunkt vil renten stige igjen, og gjelden skal jo tross alt betjenes, presiserer Ormseth.

Han viser til at risikoen i privatøkonomien ligger i langvarig sykdom og arbeidsledighet.

— Man bør prioritere å få gjelda ned på et nivå der man tåler slike kriser. Klarer man det, unngår man å sitte med gjeld over hodet, sier fagøkonomen.

Ifølge redaktør og fagøkonom Geir Ormseth i Smarte Penger er det i prinsippet gratis å låne penger dersom du binder renten i fem år til 2,5 prosent, som er laveste fastrente tilgjengelig for alle. Foto: Smarte Penger

Les også:

— Bind i fem år

Ormseth mener fem års binding er det mest gunstige alternativet som tilbys nå.

— Styr unna ti års fastrente. Beste rentesats her er 3,2 prosent, og for at ti års binding skal lønne seg mer enn fem års binding, må den flytende renten de siste fem årene av bindingsperioden i snitt ligge på 4,6 prosent eller høyere, forklarer Ormseth.

— Sørg også for å sikre deg den laveste renten i markedet. Da vet du at du har sikret deg de beste betingelsene gjennom hele bindingsperioden, sier fagøkonomen, som særlig anbefaler de med høy gjeld å binde renten.

— Er økonomien sårbar for en uforutsett renteoppgang, er det et kjempegunstig tidspunkt å sikre seg lav rente på. Det er begrenset hvor mye mer rentene kan falle, sier Ormseth.

Les også:

Intet fastrenterush

Bankene selv merker noe økt interesse, men dørene løpes ikke ned av fastrentehungrige lånekunder.

— Det er mer etterspørsel etter fastrenter, det er det ikke tvil om, men vi opplever fortsatt at hovedfokuset helt klart er flytende rente, sier områdebanksjef Pål Ekberg i Nordea, som forteller at kundene selv må ta valget om fast eller flytende rente.

— Det man vet er at man med de historiske tallene er nær rentebunnen nå. Vi har aldri vært på disse nivåene tidligere, og det er interessant, sier Ekberg.

Les også:

Rekordlave fastrenter i Lånekassen

Nå kan du binde renten i tre og fem år på studielånet til henholdsvis 2,0 og 2,1 prosent.

— Både tre og fem års fastrente vil være lavere enn den flytende renta, opplyser Anne-Berit Herstad, kommunikasjonsdirektør i Lånekassen, i en pressemelding.

Renten for ti års binding er på 2,7 prosent. Til sammenligning er den flytende renten i Lånekassen nå på 2,5 prosent.

— Kunder som ønsker å binde renta, kan gjøre det i perioden 1. til 12. februar. Alle som skal søke om fastrente, gjør det på lanekassen.no, sier Herstad.

23 prosent av Lånekassens i overkant av 600.000 kunder har valgt å binde renten.

Les også:

Fastrente i Husbanken på 1-tallet

I en annen statlig bank, Husbanken, kan man binde renten på 1-tallet i både 3 og 5 år, henholdsvis 1,8 og 1,9 prosent.

I husbanken kan du også binde renten i 20 år til 2,9 prosent. Nevnte vilkår gjelder til 24. februar.

FASTRENTER
BankNominellEffektiv*
3 års bindingRentesats
Akademikerne (Danske Bank)2,20 %2,27 %
Danske Bank2,30 %2,38 %
DNB2,45 %2,54 %
Nordea2,45 %2,54 %
Sparebank 1 SR-Bank2,45 %2,56 %
Sparebanken Sør2,60 %2,70 %
5 års bindingRentesats
Akademikerne (Danske Bank)2,40 %2,47 %
Danske Bank2,50 %2,58 %
DNB2,65 %2,74 %
Nordea2,65 %2,74 %
Sparebank 1 SR-Bank2,70 %2,82 %
Sparebanken Sør2,80 %2,90 %
10 års bindingRentesats
Akademikerne (Danske Bank)3,10 %3,19 %
Danske Bank3,20 %3,30 %
Sparebank 1 SR-Bank3,30 %3,43 %
DNB3,40 %3,51 %
Nordea3,40 %3,51 %
Sparebanken Sør3,60 %3,73 %

Om tabellen Rentesatsene er hentet inn mandag 2. februar fra Finansportalen.no for et boliglån på 2 millioner kroner innenfor 75 % sikkerhet. *Effektiv rente er beregnet inklusive etablerings— og termingebyrer for en nedbetalingstid på 25 år. Utenom Akademikerne (Danske Bank), som har landets laveste fastrentesatser og av den grunn tatt med, gjelder oppgitte rentesatser for alle - uten krav til alder, medlemsskap eller høy inntekt.