«Sauls sønn»

Drama

Ungarn 2015

Regi: László Nemes

Manus: Clara Royer, László Nemes

Skuespillere: Géza Röhrig, Levente Molnar, Urs Rechn, Todd Charmont, Sándor Zsótér, Marcin Czarnik, Jerzy Walczak, Uwe Lauer, Christian Harting, Kamil Dobrowlski, Amitai Kedar, Istvan Pion, Juli Jakab, Levente Orban, Attila Fritz

Aldersgrense: 15 år

Det har etter hvert blitt laget mange filmer fra andre verdenskrig, men historien slutter aldri å fascinere og ikke minst sjokkere, og den slutter aldri å være viktig.

Saul Ausländer (Géza Röhrig) er medlem av Sonderkommando i Auschwitz-Birkenau i oktober 1944. De er en gruppe jødiske fanger som tvinges til å hjelpe nazistene under massehenrettelsene i gasskamrene. Siden de har kjennskap til leirens mange hemmeligheter holdes de atskilt fra de andre fangene, og henrettes som oftest etter tre måneder og blir erstattet av nye for at hemmelighetene ikke skal slippe ut til verden.

Under oppryddingen i gasskammeret en dag, ser han en ung gutt som han hevder er sin egen sønn. Og plutselig blir det å gi gutten en verdig begravelse hans eneste mål i livet. Samtidig planlegger resten av Sonderkommandoen å gjøre opprør.

«Sauls sønn» som er László Nemes spillefilmdebut, vant Grand Prix og filmkritikerprisen for beste film i hovedprogrammet i Cannes, Golden Globe for beste fremmedspråklige film, og er Oscar-nominert i samme kategori. Filmen formidler noen av historiens mest grusomme hendelser på en mesterlig måte. For uten å alltid vise det hele og fulle bildet, vet vi likevel alltid hva som foregår. Og det treffer like hardt.