Solen er som vanlig den samme, og følelsen av varme og vind mellom tærne vil nok ligne den du pleier å få, denne sommeren også. Utvalget av sandaler i butikkene må derimot nødvendigvis ha noe nytt å by på.

78212700.jpg Foto: Microstock

For to år siden begynte de flate, komfortable sandalene å markere seg i sandaljungelen. I fjor tok det av, da det motekjennere gjerne velger å omtale som «Birkenstock-epidemien», inntraff.

Birkenstock er den trauste, tyske, tradisjonsrike sandalen fra 1700-tallet, som økologister og yoga-hipstere har brukt lenge. Nå er den like mainstream som Acne-skjerfet, fornyet og modernisert i utallige varianter, og nettbutikkansvarlig hos Lille Vinkel Sko, Marie Bævre, forteller at de har solgt jevnt og trutt av gjennom hele den kalde vinteren også.

— Frynser er jo i motebildet, både på vesker og sko.

Marie Bævre

At Vogue brukte ni sider på Miranda Kerr i disse sandalene i sin septemberutgave i 2013, kan ha noe med saken å gjøre.

— Man kan nesten ikke få tak i nok av den vanlige, svarte Arizona-modellen, så vi har selvfølgelig tro på Birkenstock denne sesongen også. Jeg tror it-jentene fortsatt går med dem, og ser ellers at noen bloggere tyr til flate sandaler med masse frynser.

— Frynser er jo i motebildet, både på vesker og sko. Generelt er mange forskjellige sandaler på moten i år - noe nytt er kanskje at sålen igjen blir litt kraftigere. Dessuten har vi stor tro på hvite sandaler denne sommeren, det er jo moderne å kle seg i hvitt fra topp til tå, sier Bævre.

82693424.jpg Foto: Microstock

Hun mener en kvinne trenger tre par sandaler: Et par flate med god såle, et par med litt hæl og et par Havaianas eller lignende som egner seg til strandbruk.

— En grunn til å ha flere par, er at da kan man variere. Bra både for føtter og sko. Ingen sandaler varer evig, om man bruker dem hver dag sommeren igjennom. Stell pent med dem - impregner dem og bruk skokrem. Da holder de seg bedre, formaner Bævre.

Hun påpeker at sandaler motemessig passer til det meste.

— Spesielt er det fint til løse shortser og kjoler. Ser også for meg at mange kommer til å kjøre hippie-stil i sommer med slengbukser og Birkenstock-sandaler, sier Bævre, som svarer «ja» på spørsmålet om sokker i sandalene er innenfor.

Vel å merke dersom sandalene er «riktig».

Kollegene i Mani er i prinsippet enige - med forbehold:

— Ifølge de store motehusene blir du enda mer trendy med et par fargerike sokker i sandalene. Om dette er sant, og vil bli akseptert, vil ikke vi stå inne for, sier innkjøpssjef Siv Christin Vassenden.

Lacey's London  Foto: Lacey's London 
LBDK Foto: LBDK
Dr. Martens Foto: Dr. Martens

Skokjeden har derimot stor tro på de flate sandalene, de kaller dem sesongens «må-ha» fordi de er komfortable og passer til enhver anledning.

— Når vi er klare til å stige ut av vårens hit - hvite sneakers - tar vi på oss hvite sandaler. Svart vil også være en sterk farge i sommer, men for den mest trendy må det inn en kontrastfarge. For eksempel svart overdel med hvit såle, slangemønster på en av stroppene eller en metallisk detalj i sølv eller gull. Brunt i kombinasjon med gull er flott på solbrune føtter, mener Vassenden.

Siv Christin Vassenden

Komfort er ifølge henne det viktigste stikkordet i sommer. Sålen skal være myk og behagelig, som å tråkke på en deilig pute eller løpe på en blomstereng, sier hun.

— Eller en korksåle - for Birkenstock-trenden vil bestå. Nå ikke bare i sort og hvitt, men i lekre metalliske farger eller med spennende print. Fornyelsen i sommer blir at de går opp på en platåsåle. Utrolig tøft, men stadig komfortabelt, synes innkjøpssjefen.

For damer som av ulike grunner ikke vil ha flate såler, anbefaler hun kilehæl eller platåsåle, i likhet med innkjøper i Eurosko, Hilde Tucker:

— Sandaler i lyse farger forlenger bena og er lett å matche til fargesterke plagg. Skal du på hagefest er kilehælsandaler eller flate sandaler å foretrekke, sandaler med hæl kan bli en strevsom affære. Metalliske farger er lekkert til solbrune ben, sier Tucker som legger til at velstelte føtter er et must når de skal inn i sandalene.

  • Birkenstock-trenden vil bestå.

Marco Tozzi Foto: Marco Tozzi
Lacey's London Foto: Lacey's London
Tommy Hilfiger  Foto: Tommy Hilfiger 

— Hva går de überkule jentene i nå som «alle» har skaffet seg Birkenstock?

— Fotsengsandaler med plattformsåle er det nyeste denne sesongen, med monokrome eller metalliske overdeler. Ellers er kilehælsandalene med korksåle en stor trend, i likhet med enkle sandaler med minimalistiske overdeler - gjerne i metalliske materialer eller lakk. Mange vil nok også gå i badesandaler fra ett av sportsmerkene.

— Hvordan kan man best bruke gladiatorsandalene med snøring oppover leggen?

— Til en sommerlig kaftan - gjerne i litt gjennomsiktig materiale. De passer også til denimshorts eller blondetunika, mener Tucker.

53812469.jpg Foto: Microstock

Moteredaktør i Costume Randi Helene Svendsen, har stor tro på gladiatorsandalene.

— De er blant sommerens største trender, og de aller fineste kommer i semsket skinn. Du finner både lave og høye varianter. De høye er perfekt til en kort, hvit sommerkjole eller til shorts og en enkel T-skjorte. De kan brukes til det meste, men unngå jeans til. De er penest snørt på bare legger, sier moteredaktøren.

Randi Helene Svendsen

Hun tror vi kommer til å se flere trender fra catwalken ved siden av gladiatorsandalene - nettopp tykke plattformsåler og sandaler med kilehæl. På nevnte catwalk for sommersesongen var ikke Birkenstock den mest representerte. Men Svendsen peker på at 70-tallet er blant sesongens største tendenser, der Birkenstock er midt i blinken både til bukser og kjoler.

— Hva med disse sokkene oppi, la oss si på en kjølig dag. Hva må til, for å komme unna med det?

— Hvis du har sandaler med høy hel, kan det se fantastisk ut med sokker oppi, til en kjole. Hvis du derimot tenker på den klassiske fellen mange nordmenn går i, med sokker i fotformsandalene, må jeg dessverre si at det fremdeles ikke er kult.

  • Hvis du har sandaler med høy hel, kan det se fantastisk ut med sokker oppi, til en kjole.

Tommy Hilfiger  Foto: Tommy Hilfiger 
Havaianas Foto: Havaianas
Ria Menorca Foto: Ria Menorca