Søndag ettermiddag presenterte statsminister Erna Solberg (H), finansminister Siv Jensen (Frp) og helseminister Bent Høie (H) innholdet i reformen som kalles fritt behandlingsvalg. Et varslet lovforslag skal ut på høring.

Reformen sto høyt oppe på lista over blåblå valgløfter.

— Vi foreslår å innføre fritt behandlingsvalg innen rusbehandling, psykisk helsevern og noen andre fagområder i løpet av 2015. Det er disse pasientene vi mener har størst behov for å få styrket sine rettigheter raskt, sier Høie. Deretter skal retten til fritt behandlingsvalg utvides til å gjelde også andre pasientgrupper.

Fritt behandlingsvalg innebærer at pasienter etter bestemte regler og vurdering av lege, selv skal få velge om de vil bli behandlet eller undersøkt av offentlige eller private helseinstitusjoner. Utgiftene skal uansett dekkes av det offentlige.

— For mange pasienter venter unødvendig lenge på behandling på sykehusene våre. Samtidig er det ledig kapasitet, både i offentlige og private sykehus. Det er frustrerende og kan skape utrygghet for pasientene, sier statsminister Solberg om endringene regjeringen nå legger opp til. (©NTB)