Vi skulle ned for å bade hunden, men det ble fort avlyst, sier André Rundhovde Birkeland (34). Han var i går ettermiddag på vei ned til sjøen på Hellesøy i Øygarden.

— Det så kaldt ut, men det gikk ikke an å kjenne på vannet uansett på grunn av alle brennmanetene, sier bergenseren som var på hyttetur med familien.

- Nesten kult

— Dette er absolutt imponerende! Jeg har aldri sett lignende, sier forsker ved Havforskningsinstituttet Anders Jelmert, og sikter spesielt til den tetteste samlingen av brennmaneter.

— Det er nesten kult, men det er klart at en slik situasjon ødelegger bademulighetene, sier han.

Absolutt imponerende! Jeg har aldri sett lignende. Det er nesten kult

Ifølge Jelmert har Vestlandet hatt en periode med veldig hyggelige temperaturer for brennmaneter. Det vil si lave temperaturer. Da kan brennmanetene finne føde, hovedsakelig i form av små krepsdyr, hele veien fra bunn til vannoverflaten.

— Selv uten å ha tallene kan jeg trygt si at det er brennmanet år i år! slår Jelmert fast.

Liker seg i kjølig vann

— I godværsperioder får vi varmt badevann på toppen – fra mellom 18 og 20 grader, da forsvinner manetene ned i dypet. Hvis vi da får et væromslag med vind som blåser fra land trekkes det varme vannet på toppen vekk, og vannet med masse maneter kommer opp fra dypet. Hvis dette skjer fort kan det samle seg veldig mange maneter, forklarer han.

- Vil det si at man kan se på manetene om det er badetemperatur i vannet?

— Det er utrolig hva slags vann folk bader i, spør du meg. Jeg pleier å si at vannets frysepunkt er på 20 grader, ler Jelmert.

Trådene brenner i flere dager

Hvis du ønsker å fjerne manetene må du være forsiktig. En liten rift i manetens tynne hudlag fører til at brennmaneten mister tråder. Disse kan brenne i flere dager hvis de blir liggende i vannet, og opp til et døgn på land, ifølge Jelmert.

Vil du være føre var finnes det solkremer med brennmanetbeskyttelse som får manetene til å tro at du også er en manet, skriver Storm.no2. > Kommer du opp av vannet med armen full av manettråder må du ikke skylle med ferskvann!

Er uhellet først ute er det best å skylle med saltvann.

— Kommer du opp av vannet med armen full av manettråder må du ikke skylle med ferskvann! Gjør du det fyres mange flere giftceller av i trådene, og mer gift trekker inn i huden. Manettrådene er nemlig fulle av bittesmå giftampuller som fyrer av som plommer og moreller sprekker i regnvær, sier Jelmert.

Urin er ingen myte

Har du ikke rent sjøvann tilgjengelig?

— Tiss er utmerket! Det inneholder såpass mye salt at det er mye bedre enn ferskvann, men sjøvann er fortsatt det beste, sier Jelmert.

Sårhet, verk og hevelse er normalt etter et møte med de gelelignende skapningene. Det er kroppens egne prosesser som starter i huden, og kan minne om en førstegradsforbrenning. Merker du endring i puls eller ånderate må du komme deg til lege fortest mulig, lyder rådet fra forskeren.

Brennmaneter:

  • Brennmaneter er nesledyr.

  • Den store røde brennmaneten er den vanligste brennmaneten langs Norges kyst.

  • Munnen sitter midt på undersiden og er omgitt av fire foldete munnarmer.

  • Hos voksne individer henger kjønnsorganene som store sekker mellom munnarmene.

  • Trådene til brennmanetene kan bli over ti meter lange.

  • Manetene lever i rundt ett år, og de voksne dør i løpet av vinteren.

  • Du kan ikke bli brent der du har tykk hud, som for eksempel inni hendene.

  • Reagerer du allergisk, eller er det små barn som blir brent bør lege kontaktes.

Kilde: Store norske leksikon