HERNING: Morten Gamst Pedersen ble selv overrasket da han mandag fikk beskjeden om at han var tatt ut i landslagstroppen som den neste uka skal møte Danmark og Skottland.

— Litt overrasket, det blir du, selvfølgelig. Men også veldig glad, sier Gamst Pedersen om beskjeden som kom etter flere andre forfall.

En ny kultur, en ny hjemby og nye hverdagsvaner har gitt noen lett kaotiske første måneder i Tyrkia for Morten Gamst Pedersen. Da er det mer vante forhold i landslagstroppen, som han onsdag gjennomførte sin første trening med på to år.

Fra før har Gamst Pedersen 74 landskamper, nå ligger det an til at 32-åringen endelig kan runde 75. ## Lite spilletid i Tyrkia

Sjansene til å vise seg frem i hans tyrkiske klubb Karabükspor har vært begrensede. Så langt har det blitt én kamp fra start og fire som innbytter. Den siste tiden har han vært strekkskadet.

Per-Mathias Høgmo innrømmer at han er spent på Gamst Pedersen, som han sist så spille kamp for Blackburn i England. Det begynner å bli lenge siden. I tillegg har han sett noen klipp fra kamper i Tyrkia.

— Jeg ønsker å se hva han står for nå, sier landslagssjefen, som kjenner Gamst Pedersen godt fra tidligere.

Gamst Pedersen ser frem til å få muligheten til å overbevise Høgmo om at han fortjener plassen.

Håper å holde nivået

— Jeg gleder meg som om det var første samling. Humøret mitt skal jeg i hvert fall bidra med. Men jeg har lyst til å bidra på banen også, sier nordlendingen, som håper å igjen få en rolle enten som avslutter eller tilrettelegger for mål.

- I hele karrieren har jeg vært involvert i mål, det er det jeg har gjort. Ok, jeg gjør mine feil, men min forse har alltid vært at jeg har vært involvert i mål. Det er noe jeg håper jeg kan bidra med under Per også, sier Gamst Pedersen.

- Hvor god er du nå, fem kamper i Tyrkia, fire av dem som innbytter?

— Det er en litt annen type fotball i Tyrkia, mer individualistisk, noe jeg har måttet venne meg til, men jeg tror det kommer til å bli lærerikt også og at jeg blir en bedre fotballspiller av det. Og jeg håper å holde nivået her nå, sier Gamst Pedersen.

Trener hurtighet

For å bli en bedre fotballspiller har han forsøkt å trene hurtighet for å få opp tempoet. Det endte med strekkskaden som har holdt ham utenfor fotballspilling de siste ukene.

- Jeg har alltid vært flink på det å kunne løpe lenge og langt, men når man blir eldre, er det kanskje slik at man må holde tempoet ved like. Så jeg har trent en del på det. Så er det slik at ”you win some, you lose some”. Når du prøver å jobbe for noe, kan det ofte hende at når det blir endringer i treninga, så kan det bli en liten skade, sier Gamst Pedersen.

Selv om venstrekanten – for det er bare det Høgmo vurderer ham som – vil være nesten 35 år i EM i 2016, så ser Norges nye landslagssjef på ham som en mann for det laget. Det har blant annet med sammensetningen av troppen å gjøre. Troppen som skal møte Danmark og Skottland den neste uken har med seg fem debutanter og tolv spillere som Høgmo betegner som ”svært unge”.