Spain's national team Francesc Fabregas against Sweden's national team Zlatan Ibrahimovic during Euro 2008 qualifying match, November 17, 2007. (ALTERPHOTOS/Alvaro Hernandez). Foto: Alvaro Hernandez

Lagerbäck hadde knapt fått hvilepuls etter sin Ljungberg-tirade før bildene av Zlatan Ibrahimovic med pistol dukket opp.

For det som skulle bli en problemfri treningsleir uten krangler og utenomsportslig tull, har blitt rene revyen.

– Jeg opplever ikke at vi har hatt en negativ start. Vi har hatt fantastiske dager i Stenungsund, svarte landslagets pressesjef Thomas Saleteg da svenske Expressen spurte om treningssamlingen har vært preget av for mye rot og tull.

Han om det.

Rabalderet begynte da en svensk journalist spurte Lagerbäck om han følte kaptein Fredrik Ljungberg var blant de siste han ville vrake. West Ham-spilleren sliter med vonde ribbein, og har ikke vært sitt gamle jeg i det siste.

– Det er totalt uinteressant, de 11 beste spiller uansett hva de heter, forsøkte Lagerbäck seg.

Uforskammet

Men fem forsiktige oppfølgingsspørsmål senere svartnet det for landslagssjefen.

– Det er tullete om dere tror jeg tar ut spillere på annet grunnlag enn hva som er best for laget. Det er et uforskammet spørsmål. Det er så jævla tullete at det er helt sanseløst, tordnet han.

Den illsinte sjefen sto i sterk kontrast til den sindige hærføreren som portretteres på reklamefilmen som ligger ute på nettet. I «Gladiatoren»-stil leder Lägerback en samstemt svensk tropp med «romersvensker» mot EM – og slår fast at «det vi gjør i dette EM vil få gjenklang i historien».

Fortsetter det slik blir EM-forspillet også historisk. Og det med negativt fortegn – på linje med slåsskampene mellom Ljungberg og Olof Mellberg i 2002 og 2006. For i går kom bildene av Zlatan Ibrahimovic som leker med en diger pistol, og det var nok til at «Medelsvensson» satte kaffen i halsen.

– Det her renner av Zlatan som vann på gåsa, sa PR-eksperten Niclas Lövkvist i byrået Agency til FotbollsExpressen.se.

Vannpistol

Bildene var fra en av Nikes EM-kampanjer der et webkamera skulle gi seerne et eksklusivt innblikk i fotballstjernens liv i luksusvillaen i Italia.

– At Zlatan vifter med en leketøyspistol er ikke noe å bli opprørt over. Muligens vil hans kompiser fra Rosengård synes han er tullete fordi den ikke er ekte, men verre er det ikke, hevder Lövkvist.

– Det er en vannpistol, hevdet Zlatan selv på pressekonferansen i går kveld.

Skader

Temperament og pistoler til tross, Sveriges aller største problemer er allikevel av sportslig natur. For Zlatans kne er ikke EM-klart, Tobias Linderoth sliter med orken, Ljungberg kan ikke gå i dueller grunnet brystsmerter, og defensivt er det store huller.

– Offensivt sett er jeg ikke bekymret, forsvarsspillet får meg til å fornye resepten på Losec og Prozac, skriver Aftonbladets kommentator Simon Bank.

Han beskriver situasjon rundt landslaget som idyllisk, men kun på overflaten.

– Det er idyll som i en film av David Lynch. Dere vet, der kameraet glir forbi villahager og selskap med saft, brannmenn som ler og middelklassekos, og plutselig – jajamensan – der lå det et avhugget øre og råtnet. Problemene blir tydeligere i konturene jo nærmere EM vi kommer.

Lars Lagerbäck slapp spørsmål om råtne ører på pressekonferansen, men han kom ikke unna en ny runde med Ljungberg-utbruddet.

– Da det samme spørsmålet kom for tredje gang synes jeg det holdt. Skulle jeg ta ut spillere av andre grunner enn hva som gavner laget? Det spørsmålet blir mer uforståelig jo mer man tenker på det, sa Lagerbäck som roses i svenske medier for å ha vist engasjement.

Det gjelder å tenke positivt.....