I sjakk-VM er det mann mot mann: Magnus Carlsen mot Sergej Karjakin. Men når det russiske sjakkmaskineriet prøver å ta tilbake sjakktronen fra Magnus Carlsen — og Vesten - er det langt flere enn ett hode som ligger i bløt.

Karjakin har nemlig samlet et kruttsterkt team av sekundanter, som skal hjelpe ham med å finne Magnus Carlsens svakheter. Etter kandidatturneringen avslørte Karjakin at følgende fire stormestere hjelper ham: Alexander Motylev, Jurij Dokhoian, Vladimir Potkin og Sjakhrijar Mammedijarov.

Atle Grønn er Aftenpostens sjakkspaltist. Foto: Aftenposten

Alle fire er meget sterke sjakkspillere. Mammedijarov tilhører i tillegg til den ypperste verdenseliten — og har selv spilt mot Magnus Carlsen mange ganger.Aftenpostens sjakkspaltist Atle Grønn mener likevel at det ikke er de fire stormesterne som gir størst grunn til bekymring.

— Det er et kjempesterkt team, men han har også andre hjelpere som han holder hemmelig. Det er det som er mest skummelt, sier Grønn, som også er professor i russisk ved Universitetet i Oslo.

Karjakins første mulighet med de hvite brikkene kommer lørdag, etter at det første partiet endte remis.

Fikk du med deg Carlsens utspill om norske holdninger? - Politisk korrekthet dominerer alt.

Tror Carlsen har hemmelige hjelpere

Det er alltid knyttet spekulasjoner til VM-sekundantene. Årsaken til hemmelighetskremmeriet er enkel: Dersom en spiller finner ut hvem som er motstanderens sekundanter, kan vedkommende studere disse sekundantenes partier, og forberede seg på åpningene de pleier å spille.

Derfor var det først i etterkant av VM-kampen mot Viswanathan Anand i Sotsji i 2014 at Carlsen avslørte at han hadde fått hjelp fra stormesterne Michael Adams og Laurent Fressinet.

Jon Ludvig Hammer, her etter at han slo Magnus Carlsen i Norway Chess. Foto: NTB SCANPIX

Stormester Jon Ludvig Hammer er i år ekspert for VGTV, men har under de to siste VM-kampene vært sekundant for Carlsen. Han mener det ikke er noe uvanlig med Karjakins sekundantteam.— De fleste sekundantteam under VM-kamper er veldig gode, og Karjakin sitt er intet unntak. Det er nok også større enn de han har avslørt, sier Hammer til Aftenposten.

Norges nest beste sjakkspiller tror imidlertid også Carlsen har noen hemmelige hjelpere på lager.

— Magnus har med Peter Heine Nielsen og Laurent Fressinet, men har nok også flere, sier Hammer.

VI SKREV OM CARLSEN OG KARJAKIN I FJOR : Allerede da de var 12, kom profetien om en legendarisk sjakkrivalisering

- Karjakin får det han peker på

Sjakkfans flest er altså trolig bare kjent med toppen av isberget når det kommer til Karjakins sekundanter.

Fra gammelt av har russerne vært kjent for å mobilisere flokker av stormestere når VM-partiene står på spill. Da Boris Spassky møtte amerikaneren Bobby Fischer til VM-kamp i 1972, for eksempel, hadde russeren hjelp fra tre verdensklassestormestere - i tillegg til at hele det sovjetiske sjakkmaskineriet bidro i analysen av Fischer. Amerikaneren vant imidlertid den legendariske VM-kampen til slutt, til tross for et langt mindre omfattende sekundantmannskap.

I dag er det russiske sjakkmiljøet fortsatt verdensledende, og det kryr av stormestere i landet. Vladimir Kramnik, Aleksander Grisjtsjuk, Dimitrij Andreikin, Jevgenij Tomasjevsky og Jan Nepomnjasjtsjij, for å nevne noen, tilhører alle den ypperste verdenseliten.

FIKK DU MED DEG DETTE? Magnus Carlsen får gjesterolle i ikonisk TV-serie.

Rykter i sjakkretser tilsier at Nepomnsjtsjij, som er en venn av Carlsen, er med i Karjakins team, men dette er ikke bekreftet. Det er usikkert om Karjakin også har fått med seg flere av de største russiske stjernene, som jo også er konkurrenter. Det skal uansett ikke stå på pengene nå som sjakktronen igjen er i spill for Russland.

Andrej Filatov, den russiske sjakkpresidenten, er en milliardær som er besatt av sjakk. Han har lenge vært en stor tilhenger av Karjakin, og bidrar med store ressurser. I tillegg skal det være en ambisjon helt fra øverste politiske nivå i Russland at sjakktronen vinnes tilbake.

— Filatov er en nær støttespiller, og han blar opp pengene. Så uansettt om Putin sier nei, vil de alltid ha pengene. Så Karjakin får det han peker på, sier Grønn.

Frykter at Carlsen blir overrumplet

Selv om det er mann mot mann i VM-kampen, advarer Grønn mot at de enorme russiske ressursene også fort kan omdannes til konkrete resultater på brettet.

— Magnus kan bli overrumplet av en grundig åpningsforberedelse. En slik overraskelse kan være en katastrofe.

Magnus Carlsen møter Sergey Karjakin, som har store ressurser i ryggen. Her fra da duoen møttes i Bilbao i juli. Foto: REUTERS

Grønn bruker det tredje partiet i VM-kampen mellom Carlsen og Anand fra 2014 som eksempel. Da hadde Anand-teamet forberedt gunstige trekk i dronninggambit-åpningen, ved hjelp av computeranalyse. Den innøvde forberedelsen tok Carlsen på sengen, og Anand vant partiet allerede etter 34 trekk.— At Carlsen blir lurt inn i en sånn variant, er det verste som kan skje. Men Karjakins team kan ikke finne knep mot alle varianter, da hadde sjakken vært død. De har nok rundt 100 varianter som kan være livsfarlige, så må Carlsen prøve å manøvrere seg unna dem. Han har en følelse over hvor det er farlig å bevege seg, sier Atle Grønn.'

LES INTERVJU MED ATLE GRØNN HER: - Vi sjakkinteresserte er desperate og overivrige for tiden.

Slik jobber sekundantene

Så hva er det egentlig sekundatene gjør? Det er Jon Ludvig Hammer godt egnet til å forklare:

— Sekundantenes jobb er å utforske åpninger, og gi anbefalinger. Man vurderer om denne variantene er en god idé, om denne varianten er farlig, og så videre, sier Hammer.

Som Hammer tidligere har fortalt, er det vanlig at sekundantene jobber på spreng mens VM-spillerne sover. Så når Carlsen og Karjakin våkner, har de som regel rykende ferske analyser å fordype seg i ved frokostbordet.

For sekundatene, forandrer arbeidsoppgavene seg veldig med en gang partiene har startet.

— Det er interessant, for før matchen blir det veldig mye gjetting, om hva man tror motstandren gjør og hvilke varianter som er sannsynlig at spilles. Så, under matchen, får man veldig mye informasjon allerede i det første partiet. Denne gangen er for eksempel Karjakin hvit i det første partiet. Da får Magnus informasjon om hva Karjakins første trekk med hvit er. Det er veldig verdifullt, for Karjakin kommer nok til å holde seg til én åpning med hvit - og prøve å presse Magnus med den i alle partiene, sier Hammer.

Det er spilleren som gjør det best over 12 partier som vinner VM. Innledningsvis er det hviledag hver tredje dag. Etter tiende parti er det imidlertid hviledag annenhver dag.