Tenk deg følgende scenario; du har fått i oppgave å gå rundt i Sarpsborg by, hvor du skal stille ett spørsmål til 100 personer. «Hvilken fotballkamp husker du best?», er spørsmålet.

Noen vil helt sikkert svare helt andre kamper, kanskje med sitt engelske favorittlag, eller kampen hvor sønnen scoret tre mål i G14-klassen. Norge-Brasil fra 1998 blir nok helt sikkert også nevnt. Men flertallet av de du spør vil trolig tenke seg tilbake til det som skjedde halvannen mil sørvest, den 6. november 2009.

Kampen da Sarpsborg 08 slo laget de helst vil slå, Fredrikstad. På bortebane, i kampen som sørget for å sende erkerivalen ned fra eliteserien. Og for å snu hegemoniet i Østfold.

Brukes på vorspiel

En som husker kampen godt er Svend René Nygaard, Sarpsborg-patrioten som kommenterte kampen på Radio Prime. Hans ekstatiske glede over de to målene gikk land og strand rundt, og ble selve eksempelet på hvor viktig seieren var for bortelagets supportere.

— Det ble litt oppstand av den kommenteringen. Jeg har hørt at det finnes folk som bruker lydklippene som musikk på vorspiel, for å komme i god stemning før de skal ut på byen, forteller Nygaard.

Sensasjonen er et faktum. Sarpsborg har slått Fredrikstad og overtatt fotballhegemoniet i Østfold. Foto: NTB scanpix

Kommentatoren mener seieren var veldig viktig for Sarpsborg, som fram til 2009 hadde slitt med å få ut sitt potensial. Samarbeidsklubbens tidlige år var preget av at klubber gikk ut og inn av samarbeidet. Navnet ble skiftet nesten hver sesong, og sportslig klarte man ikke bedre enn bunnkamp i 1. divisjon.

Identitetsskapende

Men 2009 og seieren i Fredrikstad skulle være med på å stake ut kursen mot eliteserien.

— Seieren var nok veldig viktig. Og den var veldig identitetsskapende for oss. Jeg stod og så på at over 40 busser med supportere kom til stadion før kampen. Det var gamle damer som aldri hadde vært på kamp før, men som nå kom for å forsvare byens ære. Så tror jeg seieren ga folk tro på at vi faktisk kunne få til noe. Det ble et mentalt løft for både byen og klubben, sier radiokommentatoren.

nordlie.jpg Foto: NTB scanpix

Fredrikstad kom til kampen som enorme favoritter. Med fire seire på sine sju siste eliteseriekamper hadde aristokraten i norsk fotball sørget for å klatre fra direkte nedrykksplass til kvalifisering. En kvalifisering som skulle avgjøres i to steg. Først én hjemmekamp mot laget på 5.-plass i 1.-divisjon, før vinneren av oppgjøret mellom nummer 3 og 4 fra nest øverste nivå ventet i neste runde. For FFK kunne vel umulig tape for samarbeidsklubben med tilhold en drøy mil lengre nord langs Glomma? «FFK vil trolig gå rett i strupen på motstanderne. Vi tror hjemmelaget tråkker til fra start, utnytter sarpingenes svakhet på flankene og skaper en drøss med sjanser. Everton stikker fra sarpeforsvaret like kjapt som en svenske fra en ubetalt taxi. Et tidlig mål roer FFK-nervene og så er det bare å kjøre på. Standarden er satt. Alt ligger til rette for en storseier. Minst 4-0», slo Fredrikstad-avisen Demokraten fast før kampen.

At de to lagene skulle møtes hadde vært klart lenge. Avstanden opp til kvartetten i toppen hadde lenge vært for lang for Sarpsborg. Da Øyvind Hoås satte inn kampens eneste mål i nest siste runde mot HamKam sørget den høyreiste spissen for at laget heller ikke kunne bli hentet igjen av lagene bak.

Senket eks-klubben

Hoås var én av fem spillere i Sarpsborg-troppen som var hentet fra nettopp Fredrikstad. Bjørnar Johannessen scoret to mål i den avgjørende kampen da de rødhvite rykket opp i eliteserien seks år tidligere. Nå spilte han på midtbanen sammen med Michael Røn, som kom inn som innbytter for FFK i den samme kampen. På topp hadde Hoås med seg den giftige avslutteren Martin Wiig. Alexander Forsberg, som spilte i Moss mellom sin periode i de to klubbene, kom inn fra benken.

Allerede etter 16 minutter tok de blåkledde ledelsen foran et stappfullt bortefelt. Den 16-årige høyrebacken Martin Ødegaard, som tross alderen fikk mange sjanser den sesongen, fikk ballen helt ute ved sidelinja. Med innsiden slo han ytterst presist gjennom til Wiig, som med et perfekt timet løp hadde kommet seg fri fra markeringene.

Ut kom FFK-keeper Kenny Stamatopoulos, som Wiig uanstrengt passert med ballen i beina. Men valget om å gå til høyre for keeperen gjorde vinkelen til mål meget spiss. Enklere ble heller ikke oppgaven av at to forsvarere hadde plassert seg i skuddlinja. Men Wiig traff akkurat der han måtte, sneik ballen forbi begge forsvarerne, og inn i det lengste hjørnet. 0-1, og bortesupporterne øynet sensasjonen de hadde drømt om, men knapt turt å håpe på.

Utover i 2. omgang hadde begge lag gode muligheter. Men Sarpsborg-keeper Joachim Heier hadde en av de kveldene keepere av og til kan ha – han var rett og slett ett hakk for god for hjemmeangriperne. Samme hva de prøvde på, stod keeperen fra Rakkestad i veien.

Ardian Gashi og Fredrikstad var langt nede etter 0-2-tapet for naborival Sarpsborg i kvalifiseringen i 2009. Foto: NTB scanpix

Som i alle kamper hvor tap og seier er forskjell på å sitte igjen med alt eller ingenting, kastet laget som lå under etter hvert alt de hadde framover på banen. Det ga rom for Sarpsborg til å kontre i. Men den endelige avgjørelsen kom ikke før fire minutter på overtid.En klarering spratt over de få som ennå var å regne som forsvarere i FFK. Martin Wiig, den eneste uten tydelig instruks om å kun tenke på å forsvare eget mål, øynet muligheten. Med Abgar Barsom halsende bak seg nærmet han seg Stamatopoulos. I akkurat riktig øyeblikk, da keeperen var på vei ned, fyrte Wiig av skuddet. Med innsiden plasserte han ballen hardt og høyt i mål til 2-0, og sensasjonen var et faktum. FFK, ledet av redningsmann Tom Nordlie, måtte ta turen ned ett hakk, senket av naboen og erkerivalen.

Vil etablere seg

De fleste eventyr har en lykkelig slutt. Så også for Sarpsborg, som året etter rykket opp i eliteserien, uten å måtte ta veien via kvalifisering. Men de måtte vente ett år. For i dobbeltoppgjøret mot Kongsvinger, spilt uka etter den historiske seieren i Fredrikstad, ble laget fra Hedmark for sterke.

Det første forsøket i eliteserien, i 2011, endte i umiddelbart nedrykk. Året etter gikk turen motsatt vei, og i fjor sørget en god sluttspurt for at laget berget plassen etter kvalifiseringskamper mot Ranheim.

— Den største prestasjonen klubben har gjort er jo egentlig ikke å rykke opp, men at plassen ble reddet i fjor. Når man ser på utgangspunktet, så er det en utrolig prestasjon. Jeg tror vi har lært mye av fjoråret, og vi bør ha enda bedre muligheter i år. Ikke til å kjempe om medaljer og europacup, men til å kunne etablere oss på øverste nivå, mener Nygaard.

Vil ha lokaloppgjør

For Fredrikstad er realiteten spill i 1.divisjon for annen sesong på rad. Etter det sviende nederlaget mot Sarpsborg i 2009 klarte FFK å vippe kvalifiseringen i sitt favør året etter. Dermed ble det to nabodueller i eliteserien i 2011, slik det også ble på nivå to året før. Én seier til hvert lag og to uavgjort ble fasiten. Den foreløpig siste av kampene, spilt i Sarpsborg i september 2011, endte med hele 4-1 til gjestene. Siden har klubbene til gode å møtes i tellende oppgjør. Det ser Nygaard gjerne at tar en slutt snart.

— Nå har vi fått være skikkelig storebror i et år. Men spør du meg, så tror jeg både vi og eliteserien kan trenge det vanvittige oppgjøret som det er når vi møter «den andre byen». Det er en helt vanvittig interesse, langt over Vålerenga-Lillestrøm og andre slike oppgjør. Det koker i byen i flere uker før en slik kamp. Så spør du meg, så kan de gjerne komme opp, så vi kan få knekke dem to ganger i året.

I mellomtiden kan Sarpsborg unne seg å mimre tilbake til 6. november 2009, datoen da hegemoniet i Østfold ble snudd.

Kampfakta:

Fredrikstad – Sarpsborg 08 0-2 (0-1). Fredrikstad rykket ned fra eliteserien. Sarpsborg tapte siden kvalifiseringsfinalen mot Kongsvinger. Året etter, i 2010, rykket både Fredrikstad og Sarpsborg opp.

Kvalifisering til eliteserien, Fredrikstad stadion.

Mål: 0-1 Martin Wiig (16.), 0-2 Wiig (90).

Gule kort: Amin Askar, Jan Tore Ophaug, Abgar Barsom, Wallace Fernando Perreira, Fredrikstad. Bjørnar Johannessen, Michael Røn, Sarpsborg 08. Dommer: Kjetil Sælen.

Tilskuere: 12.404. Sarpsborg (4-4-2): Joachim Heier – Magnar Ødegaard, Kjetil Berge, Ole Heieren Hansen, Berat Jusufi – Tom Erik Breive (Alexander Forsberg fra 85.), Bjørnar Johannessen, Joackim Jørgensen (Kjell André Thu fra 73.), Michael Røn – Øyvind Hoås, Martin Wiig.

Fredrikstad (4-2-3-1): Kenny Stamatopoulos – Vidar Martinsen (Alex Valencia fra 33., Gardar Johannsson fra 73.), Raio Piiroja, Jan Tore Ophuag, Wallace Fernando Perreira – Ardian Gashi, Abgar Barsom – Amin Askar, Celso Borges, Mattias Andersson – Éverton.