Manchester United-legenden Bill Foulkes døde i dag, 81 år gammel. Midtstopperen hadde 688 kamper for den engelske storklubben, og er med det en av de som har spilt flest kamper for klubben. Bare Ryan Giggs, Bobby Charlton og Paul Scholes ligger over på lista.

I 1981 kom Bill Foulkes til Bryn for å trene 3. divisjonslaget. Det var tidligere Molde FK-formann, Nils Olav Kringstad, som hjalp Bryn med å få ny trener den gangen. Han har hatt nær kontakt med Foulkes siden den gangen.

— Jeg visste han var på sjukehus og har hatt kontakt med sønnen via mail siden da. Det er trist å høre at han har godt bort, sier Kringstad.

— Det var helt tilfeldig at jeg ble kjent med Bill. Jeg var på ferietur med min familie i Danmark, og der møtte vi Manchester United, som var på treningsleir. Vi ble kjente med noen av dem, og klubben inviterte oss over på en kamp. Vi ble kjent med sønnen av Matt Busby som var vår kontakt da vi var der, sier Kringstad.

Tilbake til England

Bill Foulkes hadde vært i USA som trener noen år på slutten av 70-tallet, men hadde vendt tilbake til England da Kringstad møtte ham.

— Jeg var på en middag i England med blant andre Tommy Cavanagh, som var assistenttrener i Manchester United. Bill Foulkes var også til stede ved middagen og Cavanagh spurte om det ikke fantes en jobb i Norge til Bill. Det var i grunn ikke det ut i fra det jeg visste, men husker at jeg hadde lest i avisa at Bryn sleit med å finne en trener, sier Kringstad.

Til norsk 3. divisjon

Og fotballegenden Foulkes hadde ingen problemer med å ta turen til lille Bryn.

— Jeg forklarte at det var et lag som nettopp hadde rykket opp i norsk 3. divisjon, men det betydde lite for ham. Det var bare artig med nye utfordringer, svarte han.

Kringstad har hatt kontakt med Foulkes og familien siden den gangen. De har ved flere anledninger vært i England, og har også hatt besøk av ham i Molde. Han beskriver Foulkes som en ekte gentleman.

— Er det noen som var en gentleman, så var det han. Han var alltid veldig korrekt og har aldri opphøyd seg sjøl på noen måte. Han inviterte oss alltid over når det var noen spesielle middager, og han tok med seg familien hit på besøk flere ganger. Han var her sist for om lag ti år siden, sier Kringstad.

Tøffe treninger

Brynjulf Hustad var trener og nestformann i Bryn IL da Bill Foulkes kom til klubben. Han husker godt tilbake til den tida.

— Bryn hadde mye penger den gangen på grunn av Brynhallen og Brynmessa. Vi gjorde noen henvendelser gjennom NFF på å skaffe oss en trener, og var nær ved å hente en engelskmann som var på Island. Men det var gjennom Nils Olav Kringstad at vi fikk Foulkes til klubben, sier Hustad.

Hustad husker Foulkes som en annen type trener enn de hadde vært vant til på den tida.

— Det var utrolig tøffe treninger. Full fart fra start av og en brå slutt. Oppvarming og uttøying hadde han aldri hørt om, sa han. Jeg husker han skulle ha noen juniorer på trening, men jeg måtte forklare at de gikk på skole og hadde arbeid. Slikt hadde han aldri hørt om at fotballspillere gjorde, sier Farstad.

Oppvarming og uttøying hadde han aldri hørt om

Steinkjer, Lillestrøm og Viking

De første ukene Foulkes var i Norge, bodde han hjemme hos Brynjulf Hustad som også fungerte som tolk for engelskmannen. Han minnes Foulkes som en jordnær, hyggelig kar.

— Bill bodde hjemme hos oss, men etter noen uker fikk han et hus på Farstad og en Ford han kunne kjøre rundt i. Han var egentlig gruvearbeider og en ordentlig mann. Jeg husker vi møtte Røros i en bortekamp, og Foulkes bevilget en ekstra dag for at vi skulle se på gruvene. Han hadde en egen omvisning i gruvene der han sjøl var guide, sier Hustad.

Bill Foulkes trente seinere Steinkjer, Lillestrøm og Viking etter tida Bryn.

Twitter var mandag full av meldinger om United-legenden.

Gary Neville var en av dem som tvitret: «Bill Foulkes – a legend. 688 games for United»

Lars Tjærnås skriver: «Hadde gleden av å møte Bill Foulkes flere ganger under hans tid som trener i Norge. En jordnær og karismatisk legende. Hvil i fred.»

Pål Gulbrandsen skriver: «25. november er datoen da United-legender blir gjenforent med sine lagkamerater der oppe. Først Best, nå Foulkes»