Dopingjeger Richard McLaren lover nye avsløringer om statsdrevet russisk doping.

— Kan de neste rapportene om statsdrevet russisk doping få radikale konsekvenser for russisk skiidrett?

— Det skal man ikke se bort fra, sier Sverre Seeberg. Den tidligere norske skipresidenten er nå visepresident Det internasjonale skiforbundet (FIS).

Seeberg er klar på at det likevel er tidlig å konkludere. Verdens antidopingbyrås (WADA) uavhengige dopinggransker, Richard McLaren, vil videreføre sin etterforskning. Det var den første rapporten til McLaren, offentliggjort 18. juli, som førte til at tidligere dopingdømte russere ikke fikk delta i Rio-OL.

Les om rapporten her:

Sverre Seeberg er visepresident i Det internasjonale skiforbundet (FIS). Foto: NTB SCANPIX

— Jeg sa allerede i 2009, da tre russiske skiskyttere ble avslørt, at dette handlet om systematisk doping. Den gangen visste vi ikke hvem det var som sto bak, sier Anders Besseberg, president i Det internasjonale skiskytterforbundet (IBU).

Han vet bedre nå, og IBU har bygd opp et eget apparat for dopingtesting.

— IBU har aldri sendt dopingprøver til laboratoriet i Moskva nettopp fordi vi hadde mistanke til at ikke alt foregikk etter boken, sier Besseberg.

Vil navngi dopingsyndere

Dopingjeger McLaren er ikke ferdig med sitt arbeid. Han har fått utvidet sitt mandat fra WADA. Etterforskningen av hva som skjedde under blant annet OL i Sotsji i 2014 fortsetter. Han lover at den neste rapporten kommer til å avsløre mer om jukset som har foregått i russisk idrett. Et juks som, ifølge rapporten, var velsignet av den politiske ledelsen.

– Mitt mandat er blitt forlenget slik at jeg kan oppfylle det tredje elementet som er å identifisere utøvere som kan ha tjent på den tidligere avdekkede manipulasjonen og unndragelsen av positive dopingprøver, heter det i en skriftlig uttalelse fra Richard McLaren.

Dopingjeger Richard McLaren la frem rapporten i juli. Foto: REUTERS/NTB SCANPIX

McLaren er en canadisk jurist som fikk i oppgave å undersøke påstandene som kom frem i flere medier på vårparten. Det ble hevdet av blant andre sjefen for dopinglaboratoriet i Moskva, Gregorij Rodsjenko, at det hadde eksistert et system for juks under blant annet OL i Sotsji. Det gikk blant annet ut på å erstatte positive dopingprøver med rene prøver, eller melde positive prøver som negative til WADAs system.

Les også:

Les også:

Langrenn og skiskyting

McLaren-rapporten slo fast at 13 dopingtester til utøvere fra skisporten var blitt byttet om (det er i rapporten ikke spesifisert hvilken skisport, men det handler trolig om langrenn). Det ble også slått fast at 10 skiskyttere hadde fått byttet om prøver på laboratoriet. Angivelig fra positive til negative prøver. Utøverne er ikke navngitt i rapporten, men deres internasjonale forbund har fått opplysningene.

— Når det gjelder de 10 skiskytterne det er snakk om her, finner vi navn på noen utøvere som vi ikke kjenner. Dette må være utøvere som driver lokalt i Russland. Blant de navnene som vi har fått, er det noen utøvere som vi allerede har tatt for doping og utestengt, sier Besseberg til Aftenposten.

Anders Besseberg er president i Det internasjonale skiskytterforbundet (IBU) Foto: STEIN BJØRGE

Han venter nå i spenning på hva den neste McLaren-rapporten vil vise.

Disse avsløringene er nå på vei. IBU-presidenten er forsiktig med å si noe om hvordan det kan bli reagert.

— Foreløpig er dette en sak for WADA. Når dette er klart i løpet av september, vil man kunne reagere. Det blir altfor tidlig å si noe nå om hvordan vi skal gjøre det, sier Seeberg.

Både IBU og FIS er klare til å håndtere en ny skandale. Det kan komme til å handle om å utestenge alle russere.

— Jeg var enig i at friidretten utestengte alle russiske utøvere. Men her var det andre typer bevis som ble lagt frem i Pound-rapporten enn det som er kommet frem til nå i McLaren-rapporten. Vi må bare vente til det foreligger en endelig rapport, sier Besseberg.

Nulltoleranse

Tidligere har FIS straffet russisk langrenn med å ta bort 50 prosent av tilskuddet fra det internasjonale skiforbundet. Presidenten i FIS, sveitseren Gian-Franco Kasper ser på avsløringene som en mulighet.

— Vi kan nå vise at vi ikke kommer til å tolerere juks og mangel på respekt for sportens verdier og fair play, sa han i en uttalelse i etterkant av McLaren-rapporten. Kasper er også medlem av IOC.

Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF) gikk til det skritt å suspendere det russiske forbundets medlemskap i den internasjonale organisasjonen i fjor høst.

Den suspensjonen kom etter at den tidligere WADA-sjefen Dick Pound hadde levert en rapport om systematisk doping i russisk friidrett. Suspensjonen ble opprettholdt etter at den norske dopingjegeren Rune Andersen avleverte en ny rapport i mai i år. Dermed kunne ikke russiske friidrettsutøvere delta i internasjonale konkurranser og ble også stengt ute fra Rio-OLs friidrettsarena.

Dersom FIS og IBU skulle komme til en konklusjon på linje med IAAF, betyr det at russiske utøvere ikke blir å se i løypene denne sesongen.

Stormøte i Lausanne

De store vintersportsforbundene har allerede hatt ett møte sammen. Foreløpig er de blitt enige om at alle internasjonale konkurranser som er terminfestet i Russland skal gå som planlagt. Men det kan fort bli en endring dersom nye avsløringer kommer.

I begynnelsen av november skal de øverste lederne i de internasjonale vintersportsforbundene ha et felles møte i Lausanne. Russisk doping vil bli et tema.

Aftenpodden Sport: Langer ut mot «astmamedisin-syken» hos langrennsledelsen