11. oktober det året ble det målt 25,6 grader i Molde.

Det er varm luft fra sør og sønnavind som fikk gradestokkene til å stige søndag, især i Trøndelag og Møre og Romsdal. I Tafjord slo sønnavinden ned som fønvind, som medførte at temperaturen natt til søndag steg med hele 14 grader i løpet av én time.

– Uvanlig

Mellom klokka 2 og 3 viste gradestokken i Tafjord 11,1. En time senere ble det målt 25,4 grader.

– Det er ikke vanlig med så raske temperaturstigninger, slår meteorologikonsulent Jan-Inge Hansen fast overfor NTB. Når det sist skjedde i Norge, er ikke kjent.

14. oktober er fra gammelt av regnet som «vinterdagen», da man snudde primstaven. Men i år var det heller sommerlig en rekke steder.

– Over 20 værstasjoner har hatt fra 21,6 grader og oppover, opplyser Hansen.

Rekorder i Trøndelag

I Trøndelag ble en rekke lokale varmerekorder for oktober ettertrykkelig slått. Både i Trondheim og Stjørdal ble tidenes høyeste oktobertemperatur målt søndag, melder Adresseavisen.

Ved Voll målestasjon i Trondheim ble den 68 år gamle rekorden fra 1950 på 20,4 grader passert i formiddag, da gradestokken viste 21,8 grader.

Aller varmest i fylket var det imidlertid i Stjørdal, der det ble målt 22,1 grader på Værnes flyplass mellom klokka 11 og 12.

Også sør i Nordland ble det søndag målt over 20 grader, mens Nuvsvåg i Vest-Finnmark hadde 17,4 grader på det varmeste.

Varmen kombinert med mye regn har ført til kraftig flom flere steder. Men nå er regnet i ferd med å avta, ifølge Hansen.

– Etter hvert vil også temperaturen gå ned, sier han.

Varmt i Sverige

Også i Sverige ble det søndag satt flere varmerekorder. Aller varmest var det i Målilla sørøst i landet, der det ble målt hele 24 grader, ifølge Sveriges Radio. Det er det høyeste som er målt siden målingene startet i 1946.

I Göteborg nådde gradestokken opp i 21,1 grader, den høyeste oktobertemperaturen som noen gang er målt i byen.

Oktoberrekorden for hele Sverige er på 24,5 grader.

Vest i Tyskland er det målt over 28 grader, også der ny rekord, ifølge avisa Westfälischen Anzeiger.