Søndag var han endelig verdens beste.

— Det er helt vanvittig moro. Vi har vært så nærme i mange løp, og det er gøy at den endelig sitter. Det er som om tusen kilo tas av skuldrene, sier en jublende Andreas Mikkelsen til Aftenposten etter gårsdagens seier i Rally Catalonia.

Det var hans første triumf i en VM-runde, og gir enorm motivasjon videre mot målet om å bli verdensmester neste år.

Seieren kom etter at spanske Sebastien Ogier, som ledet suverent, måtte bryte på siste fartsprøve.

Tragisk ulykke

Veien til toppen av seierspallen har vært lang og tøff for Mikkelsen. Og karrièren kunne vært over allerede i 2009. Som 20-åring opplevde han da alle rallyføreres verste mareritt.

Under Rally Larvik mistet han kontrollen på bilen og kjørte av veien. Den traff 10 år gamle Elise Bø Kvernsmyr, som døde av skadene.

For to år siden fortalte Mikkelsen om hendelsen i en minidokumentar.

Han sier at han fikk en forferdelig følelse inni seg, og gikk i et slags forsvarsmodus hvor han blokkerte alt ute. Kartleser Ola Fløene tok ham til side og håndterte situasjonen. Litt senere kom han og fortalte at moren til den lille jenta ville snakke med han inne i ambulansen.

— Jeg visste ikke hva jeg skulle vente meg, jeg trodde hun ville gi meg juling, forteller Mikkelsen i filmen.

Fikk klem

Det var imidlertid det helt motsatte som skjedde.

— Hun ga meg verdens største klem, og det hun sa i den ambulansen er grunnen til at jeg sitter her i dag, at jeg fortsatt kjører, forteller han videre.

Moren gjorde det klart at han ikke skulle ha skyldfølelse, og det som hadde skjedd ikke skulle hindre ham i nå toppen.

— Jeg har ikke ord for hvor stort det er å si det 10 minutter etter det som skjedde. Det viser en enorm styrke, har Mikkelsensagt til NRK.

Siden ulykken har Mikkelsen kjørt med navnet til Elise på hjelmen.

Gir motivasjon

Etter søndagens VM-seier forteller han hvor sterkt det var å få høre de ordene fra moren, og hvor mye det betydde.

— Det har gitt meg en veldig motivasjon. Jeg er ikke alene på denne reisen, men jeg har Elise med meg. De ordene kommer jeg aldri til å glemme, sier han til Aftenposten.

Moren, Majken Bø, sa til NRK i 2013 at det betyr mye at Mikkelsen alltid har Elises navn med seg når han kjører.

— Jeg gleder meg til å se han bli verdensmester med navnet hennes på hjelmen. Det er imponerende at han klarte å sette seg i en bil igjen.

Skal verdensmesterdrømmen gå i oppfyllelse, vet Mikkelsen at han må opp enda noen hakk fra det han har levert denne sesongen.

— Det ligger i å ta med seg erfaringen jeg har fått i år. Det er først denne sesongen jeg har kjempet helt i toppen. Jeg må se på de feilene jeg har gjort, og lære av det, sier han