Det var i cupkampen mellom Stabæk og Vålerenga tirsdag 4. august at den kontroversielle situasjonen oppstod.

Stabæk-spiller Stine Reinås (21) fikk rødt kort etter å brukt et banneord som omtaler det kvinnelige kjønnsorgan.

Stine Reinås ble svært provosert under cupkampen mot Vålerenga og ble utvist for munnbruk. Her er hun i aksjon i en seriekamp mot Vålerenga i september 2014. Foto: DIGITALSPORT

Nå raser sportslig leder for Stabæks kvinnelag, Richard Jansen, mot hvordan Norges Fotballforbund (NFF) har behandlet saken. Jansen reagerer nemlig på at det tok én uke for disiplinærutvalget å ilegge Reinås en straff.To timer før tirsdagens seriekamp mot Kolbotn fikk Stabæk beskjeden om at Reinås var suspendert i tre kamper.

— Det er skandaløst, rett og slett, sier Jansen til Aftenposten.

— Ved å få beskjed så sent, straffes ikke bare spilleren, men også klubben. Treneren fikk denne beskjeden bare 35 minutter før han måtte levere lagoppstillingen.

Reinås rakk også å spille seriekampen mot Lillestrøm før hun fikk straffen.

Generalsekretær i NFF Kjetil Siem sier at Stabæk fikk beskjed på forhånd om at møtet skulle bli holdt rett før kampen.

Homohets gjorde Bærum-spiller verdenskjent i juni. Les mer her.

NFF: - Grunnløs påstand

I mai uttalte Jansen at «ingen steder er så kvinnediskriminerende som fotballen». Nå, i kjølvannet av Reinås-saken, går han på ny ut mot det han mener er forskjellsbehandling.

— Dette er ikke disiplinærutvalgets feil, men juridisk avdeling som sover i timen. Som vanlig. Vi gjorde dem oppmerksom på dette her allerede onsdag, og hadde de brydd seg om jenter og kvinner som spiller fotball, så hadde dette vært avgjort for lenge siden – og før kampen mot Lillestrøm. Hvis ikke vi hadde sagt ifra, hadde de trolig ikke visst at det var et rødt kort, sier Jansen spydig.

Espen Aurberg er seksjonsleder for juridisk avdeling i NFF. Han svarer slik på Jansens beskyldninger om forskjellsbehandling:

— Jansens påstand er grunnløs og faller på sin egen urimelighet. Kvinnefotball har en sentral posisjon i NFF, også i juridisk seksjon sitt arbeid, sier Aurberg.

— Færre utvisninger i damefotball

I sammenheng med NM for herrer er det en regel om at disiplinærutvalget skal møtes senest 48 timer etter at hver cuprunde er ferdigspilt. Men en lignende regel eksisterer ikke i NM for kvinner.

Dermed brøt ikke NFF med egne retningslinjer. Det sparer dem imidlertid ikke for kritikk fra Jansen, en mektig person i norsk kvinnefotball i kraft av Stabæk-rollen. Han har følgende spørsmål til NFF:

— Det hadde ikke vært veldig vanskelig å ha en regel som sier at det samme skal skje etter en cuprunde for kvinner. Hvorfor er det ikke sånn?

— Det er vanskelig å si, det er regler som har ligget der i mange år, svarer Aurberg i NFF, før han utdyper:

— På forbundstinget møtes klubber og kretser og vedtar regler, og Stabæk var dermed med på å bestemme. Hva som er bakgrunnen for regelen, vet jeg ikke. Det kan være noe med at det er færre utvisninger i damefotballen enn i herrefotballen. Sånn sett er det kanskje større behov i herrefotballen, sier Aurberg.

Han legger også vekt på at Reinås-saken ikke er representativ for vanlig praksis i NFF.

— Det skjer normalt sett før neste obligatoriske kamp, men i blant vil det komme en kamp i mellom.

— Jeg forstår Jansens frustrasjon, men reglene ligger der, og veldig ofte fungerer de veldig greit. Dette er første gangen jeg har opplevd at en avgjørelse tas så tett opp til en kamp, sier Aurberg.

— Nå må det ryddes opp i NFF

Jansen opplyser at Stabæk vil anke straffen.

— Vi kommer til å anke denne saken på grunn av saksbehandlingsfeil – fordi det ikke har blitt holdt møte etter behov, slik det står i loven, sier Jansen.

Han forklarer dessuten at Stabæk mener straffen på tre kamper er for hard, selv om klubben erkjenner at ordbruken kvalifiserte til rødt kort.

Til sammenligning fikk Bærum-spiller Simen Juklerød to kampers karantene for å ha kalt en Sandnes Ulf-spiller for «homo».

Uavhengig av anken, håper Jansen at saken får større konsekvenser.

— Nå må det ryddes opp. Kjetil Siem (generalsekretær i NFF, journ. anm.) må gjøre noe med juridisk avdeling, for dette er ikke forbundet verdig. «Det er jo bare jenter, det er ikke så farlig» - det er det som er omkvedet. Jeg kjenner jeg er rasende. Dette hadde aldri skjedd i Tippeligaen, sier Jansen, som legger til at «noen må byttes ut i juridisk avdeling», fordi han mener de fremstår som «grunnleggende kvinnediskriminerende».

Siem slår tilbake

Generalsekretær Kjetil Siem går hardt ut mot anklagene om forskjellsbehandling i NFF. Her er han på plass i Canada i sammenheng med sommerens fotball-VM. Foto: NTB SCANPIX

Jansen ønsker altså nytt blod inn i juridisk avdeling i NFF. Generalsekretær Kjetil Siem har dette å si, på generelt grunnlag:— Jeg kjenner ikke saken i detalj, men må si igjen at påtalenemndene og organene våre ikke er kjønnsbestemt på noe som helst.

— Reglene er like på kvinne- og herresiden, og her har det også vært en kvinnelig saksbehandler. Hvorfor skulle hun ha en slik agenda? Vi driver ikke med kvinnediskriminering i forbundet, sier Siem.

Stabæks anke i saken er ennå ikke behandlet. Dersom Stabæk ikke vinner frem i saken, må Reinås også stå over kampene mot Medkila og Sandviken.