Krister Blær Jonsson (20): Jeg følte bare veldig nasjonalt stolthet. Dette er noe vi ikke vil oppleve igjen. Foto: Stig B.Hansen
Bjarki Jönsson (45): Det var en ubeskrivelig god følelse. Rett og slett bare en veldig god følelse. Foto: Stig B.Hansen
Katlin Olafsdóttir (21): Det var galskap. Jeg følte en direkte lykke. Foto: Stig B.Hansen
Tris Björk Hlödversdóttir (43): Jeg bare så utrolig stolt og patriotisk for hele denne lille øya langt ute i havet. Foto: Stig B.Hansen
Isak Jarl Borerinsson (32): Det finnes ikke ord som kan beskrive det. I alle fall ikke på engelsk. Det overgår alt. Foto: Stig B.Hansen
Mikael Thorsteinsson (30): Jeg var bare lettet. For vi var så mye bedre enn England i alt. Foto: Stig B.Hansen
Audunn Arnasson (57): Jeg mistet stemmen og mistet tid og sted. Foto: Stig B.Hansen
Gudmundur Kjartansson (57): Jeg ble utrolig glad. Det var fantastisk og fortjent. Foto: Stig B.Hansen
Balduin Landholt (26): Jeg fikk ikke sett kampen fordi jeg jobbet. Men etterpå var det kaos og fyrverkeri utenfor her. Stemningen er utrolig. Foto: Stig B.Hansen

REYKJAVIK: — Da dommeren blåste av kampen, startet jeg å gråte. Jeg gråt og lo i ti minutter. Minst.

Halvt islandske og halvt portugisiske Anna Katrin Mendes står bak disken på en klesbutikk nederst i Laugavegur, handlegaten i Reykjavik.

Se bildegalleri fra Reykjavik øverst i saken!

18-åringen har på seg en t-skjorte med EM-logoen. Hun kjøpte den i Frankrike før Islands første gruppekamp.

— Jeg måtte se Island-Portugal. Først visste jeg ikke helt hvem jeg skulle holde mest med, men utover i kampen var det ingen tvil. Jeg er bare så utrolig stolt og lykkelig over Island nå. Alle er så stolte, sier hun og ser ut mot gaten der flaggene vaier i hvert eneste vindu.

«Strákarnir okkar»

Først én helt i Nice. Ragnar Sigurdsson. 1–1. Så én helt til i Nice. Kolbeinn Sigthorsson. 2–1. Da dommeren blåste av, var alle i blått, hvitt og rødt helter. Herfra til evigheten. For alltid.

ELLEVILL JUBEL: Island fortsetter eventyret i EM. Foto: Reuters

«Strákarnir okkar», gutta våre, som det islandske landslaget kalles, sendte England hodestups og i skam ut av fotball-EM på den franske rivieraen.Mellom åtte og ti tusen mennesker samlet seg i Reykjavik for å se kampen i den islandske hovedstaden mandag. Det var fyrverkeri etterpå.

Og dagen derpå er det faktisk få som klarer å beskrive følelsen de hadde etter kampen.

— Det overgår alt, sier Isak Jarl Porerinsson.

32-åringen er akkurat kommet hjem fra Frankrike, der han så alle Islands gruppespilkamper. Nå må han jobbe. Han har en type skjegg som bare islendinger kan ha. I Frankrike hadde han på vikinghjelmen også.

— Hva jeg følte da dommeren blåste av kampen mot England? Det finnes ikke ord som kan beskrive den følelsen. I alle fall ikke på engelsk, ler han.

- Bare så utrolig stolt

Det er på alle måter langt fra Promenade des Anglais i Nice til handlegaten Laugavegur på Reykjavik i Island.

12 grader. Vind og regn. Men du vil bare være nettopp her nå, på den forblåste øya langt, langt ut i havet. Islendingene nyter nå.

Stolte islendinger etter seieren over England i EM. Foto: Stig B.Hansen

Alle butikker har flaggene oppe, alle smiler og er glade. Alle snakker om «kampen». Og om hva som vil skje mot Frankrike i kvartfinalen.— Det er helt utrolige tider. Jeg mistet stemmen i kampen mot England, og jeg mistet tid og sted da dommeren blåste av, sier Audunn Arnason (57), som passer butikken til kona som er gullsmed.

Hva følte du da dommeren blåste av kampen mot England? Tris Björk Hlödversdóttir (43): Jeg bare så utrolig stolt og patriotisk for hele denne lille øya langt ute i havet. Foto: Stig B.Hansen

— Jeg er bare så utrolig stolt over hele Island og den lille øya vår langt ut i havet, sier Tris Björk Hlödversdóttir (43). Disken på butikken hennes er svøpt i et islandsk flagg.- Jeg klyper meg i armen hardt hver dag nå for å sjekke om det er en drøm. Men det er det ikke, sier hun.

Ubeskrivelig godt

Mens Englands landslagssjef Roy Hodgson trakk seg, ble spillerne hans latterliggjort på sosiale medier. Island? De ble hyllet av alle. På Island er landslagssjef Lars Lägerback nevnt som presidentkandidat.

Budskapet er tydelig i dette butikkvinduet. Foto: Stig B.Hansen

— Da dommeren blåste i fløyta mot England, følte jeg bare en ekstrem stolthet. Det var England. Vi hadde slått dem ut. Jeg så kampen hjemme, for dette øyeblikket ville jeg dele med familien. Det kommer ikke til å skje igjen, sier Krister Blær Jonsson (20), som jobber i en klesbutikk i Laugavegur.Litt lenger opp i gaten jobber Bjarki Jönsson (45) med gravearbeid.

— Ubeskrivelig godt, sier han om følelsen han hadde etter seieren mot England.

Kokken Mikael Thorsteinsson (30) kommer ut av kjøkkenet i en restaurant i sentrum.

— Jeg ble lettet da dommeren blåste. Vi var bedre enn England i alt. Alle faser av spillet. Vi spilte skikkelig bra, sier han.

Katlin Olafsdóttir (21): Det var galskap. Jeg følte en direkte lykke. Foto: Stig B.Hansen

Det er 335 000 innbyggere på Island. Hvor mange mennesker som bor i England? 53 millioner.Sommeren 2012 lå Island på 131. plass på FIFA-rankingen, noen plaser bak Syria, på den offisielle rangeringen over alle verdens fotballandslag.

Nå er de blant de åtte siste i EM-sluttspillet.

— Alt er mulig!

Vikingene har satt spor etter seg i Frankrike. På tribunen og på banen. De skriver en ny saga. Og det er langt fra over ennå.

— Vi skal til Paris. Vi skal aldri dra hjem, skrek den islandske kommentatoren Gudmundur Benediktsson etter kampen mot England.

Halldórsson, Sævarsson, Árnason, Skúlason. Spørsmålet er når de kommer hjem. Kanskje ikke før etter finalen?

Hva følte du da dommeren blåste av kampen mot England? Anna Katrin Mendes (18): Jeg er bare ekstremt stolt og så lykkelig. Foto: Stig B.Hansen

— Alt er mulig! Det er slik islendinger tenker. Det bør bli vårt nye motto, sier Anna Katrin Mendes og smiler drømmende.- Når de kommer hjem, vil det i alle fall bli en gedigen fest, slår Jönsson fast. Så gjenstår det bare å se om islendingene må vente til etter finalen.

Se bildegalleri fra Reykjavik øverst i saken!

Vil du lese mer om Island og EM?

Hør Aftenpodden Sport hvor EM slaktes, kvinnehets diskuteres og norske lags sjanser i Europa vurderes: