Det skriver nettstedet cyclingnews søndag. I en dokumentar som vises på det franske TV-programmet Stade 2, og som er publisert i avisen Corriere della Sera, hevder Thierry Vildary og Marco Bonarrigo at de kan vise til syv tilfeller av mekanisk doping — innebygde motorer, i rittene Strade Bianche og Coppi e Bartali.

Bruk av varmesøkende teknologi skal ha vist fem motorer skjult i setet mens de to andre skal ha blitt funnet i andre deler av sykkelen.

Kaggestad: — En stor risiko

— Det har jo vært debattert, og det har vært snakket om stor sannsynlighet om at det er blitt brukt, men jeg kan ikke si noe mer enn at jeg venter spent på fortsettelsen, sier sykkelekspert Johan Kaggestad om de påståtte funnene.

— Det jeg kan si på generelt grunnlag, som man har forstått når man har sett de siste årene med dopingproblematikken, så virker det som om er det en mulighet så gjør man det. Man tøyer grensene helt til det maksimale. Hvis man kan mekanisk gjøre noe som hjelper syklistene, så vil det nok kunne skje, men om det er gjort blir bare å spekulere, sier trener og stefar til Alexander Kristoff, Stein Ørn.

Det har vært omfattende søking etter innebygde motorer i regi av UCI, og i januar ble for første gang en rytter tatt for juks, da belgiske sykkelkross-utøveren Femke Van den Driessche (19) ble avslørt under VM på sykkelkross.

— Jeg ville vært veldig redd for å prøve det som syklist, for det er veldig omfattende testing fra internasjonale sykkelforbundets side. Risikoen er veldig stor, sier Kaggestad.

Takker ja til ny teknologi

Vildary og Bonarrigo, som står bak funnene, er selv tydelige på at UCIs testing ikke er god nok eller til å stole på.

Stein Ørn er positiv til ny teknologi som kan avsløre motorisert doping. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

— Vi vet at teknologien helt klart er i stand til å brukes på sykkel. Det er begrenset hvor lenge, men man kan bruke det i enkeltsituasjoner. Det er ikke noe som kan brukes i 260 kilometer, men når man for eksempel skal sette inn ett støt. Batteriet går fort tomt, sier sykkeltrener Stein Ørn.- All erfaring tilsier at hvis det er en mulighet, så forsøker man jo. Derfor er det viktig å finne effektive mottiltak.

Han mener den varmesøkende teknologien, brukt av Vildary og Bonarrigo, virker lovende.

— Hvis man finner en sånn metode, som er bedre til å påvise det enn i dag, er det flott. Virker som å bruke varmesøkende gjør det veldig lett. Høres ut som en bra metode, sier Ørn.

— Det øyeblikket man vet at det finnes effektive måter å finne det på, så tror jeg det stanser fort. Det vil være veldig preventivt. Det gjelder sykkelsporten som alle andre deler av samfunnet.

Han legger likevel til at det kan finnes svakheter i teknologien som er brukt til det franske TV-programmet.

— Når du beskriver metoden, så tenker jeg at svakheten med den. Tenk hvis det er en utøver som bruker en sykkel, og så skifter han sykkel underveis, så vil den ikke avdekkes, for da er ikke motoren varm, sier Kristoffs trener.

Hør siste episode av Aftenpodden Sport hvor VIFs snuoperasjon, Riises dommerutskjelling, Barcas kollaps og Deilas ydmykende nedtur er blant temaene: