Høsten 2012 var de to rogalendingene på ferie sammen i Thailand. På et apotek la de 20.000 kroner på disken for det de antok var 30.500 tabletter «blå valium».

Målet var å ta tablettene med seg til Norge og selge dem der sammen.

Den eldste av dem hadde tidligere blitt stoppet og kontrollert på Stavanger lufthavn Sola, så av frykt for tollerne tok kameratene en lang omvei hjem.

De gikk av flyet i København og tok tog og buss via Sverige til Oslo. Deretter gikk de om bord på Kristiansand-toget.

Stoppet på stasjonen

Om ettermiddagen 16. november ble de likevel kontrollert av politiet på jernbanestasjonen i Kristiansand.

Her ble tablettene funnet i eldstemann sin koffert.

De to 50-åringene er dømt for forsøk på grov narkotikaforbrytelse. Foto: Politiet

I avhør erkjente begge 50-åringen innførsel av valium. Men analyser hos Kripos viste at det ikke var snakk om det narkotiske virkestoffet diazepam. I stedet inneholdt tablettene det lovlige middelet klorfeniramin, som brukes mot allergi.Stavanger tingrett dømte eldstemann til ett års fengsel i januar 2014. Halvannet år senere er kameraten dømt til samme straff i Kristiansand tingrett.

— Begge opplyste at de hadde til hensikt å kjøpe valium og selge tablettene i Norge. Da de kom hjem viste det seg at de hadde blitt lurt. De er derfor dømt for forsøk på smugling, sier statsadvokat Leif Aleksandersen til Fædrelandsvennen.

Ikke til stede

Tiden som har gått siden smuglingen, skyldes at påtalemyndigheten har hatt store problemer med å få yngstemann til å møte i retten.

— Det ble først berammet hovedforhandling i februar, men rettssaken ble ikke noe av fordi vi ikke klarte å forkynne tiltalen for den tiltalte. Han skal visstnok ha oppholdt seg i Thailand. Til slutt ble rettssaken gjennomført uten at han var til stede, sier Aleksandersen.