De siste ukene har nominasjonskampen blant republikanerne tatt en dramatisk og uventet vending. Milliardæren og tv-stjernen Donald Trump har tatt en klar ledelse blant de mange som ønsker å bli republikanernes kandidat ved presidentvalget neste høst. På de siste målingene har han støtte fra rundt 25 prosent, rundt ti prosentpoeng foran nestemann.

Dette har skjedd til tross for flere skandaler. Først kom Trump med rasistiske uttalelser om meksikanere. Han kalte dem blant annet for kriminelle og voldtektsmenn. Få dager senere nektet han for at partikollega og tidligere presidentkandidat John McCain er for krigshelt å regne. McCain satt mer enn fem år i fangeskap i Vietnam, hvor han ble utsatt for tortur. Trump mente soldater som tas til fange ikke kan kalles helter. Og tidligere denne uka offentliggjorde han telefonnummeret til en annen partikollega og presidentkandidat, Lindsey Graham, og oppfordret alle til å ringe ham. Etter å ha stemplet senator Graham som «idiot».

Den som tjener mest på Trumps skandaler, er hans største politiske motstander: Hillary Clinton.

Hvordan kan en slik mann gå til topps i målingene blant republikanerne? Trolig er viktige grunner Trumps kjendisstatus, hans rikdom og en betydelig gruppe republikanske velgere som ligger svært langt til høyre. Så langt at nevnte McCain har kalt dem «galninger». Disse flokker seg rundt den kandidaten som argumenterer sterkest mot å integrere de mange innvandrerne — først og fremst fra Mexico - som har kommet til USA på ulovlig vis. Det er likevel grunn til å tro at mange også i denne gruppa vil reagere sterkt på utskjellingen av McCain, særlig når det blir stadig mer fokus på at Trump selv levde i sus og dus på Manhattan mens McCain og mange andre kjempet i Vietnam.

Politisk er Trump en klovn. Heldigvis har han ikke noen realistisk mulighet til å vinne nominasjonsprosessen. All erfaring tilsier at de seriøse og tunge kandidatene tar over når primærvalgene nærmer seg. Men fram til da kan han gjøre mye skade for det republikanske partiet. Den som tjener mest på Trumps skandaler, er hans største politiske motstander: demokraten Hillary Clinton.