Forbruket i Norge og andre rike land må ned med flere prosent de neste tiårene, konkluderer klimapanelet i sitt siste utkast til tredje delrapport. Rapporten offentliggjøres 13. april, ifølge Aftenposten, som har fått tilgang til utkastet. Delrapporten vil få tittelen «Hva kan gjøres for å stanse klimaendringene?».

I motsetning til Det internasjonale energibyrået som i fjor sa at to tredeler av verdens utvinnbare og påviste reserver av gass, olje og kull må bli liggende i bakken, angir ikke klimapanelet noe konkret tall i sin rapport.

Men panelet påviser at hvis alle ressursene ble brent, ville de føre til ekstreme utslipp på mellom 3.677 og 7.120 milliarder tonn CO2. I delrapporten snakker panelet om olje— og kullreserver som både er teknologisk mulige og økonomisk lønnsomme å utvinne. Klimapanelet, som samler inn all klimaforskning fra hele verden i rapporter, fastslår at utslippene av klimagasser må kuttes med 40 til 70 prosent fra dagens nivå.

— Ut fra hvor mye panelet mener atmosfæren tåler, er det enkelt å regne seg fram til at bare 14 og 27 prosent av reservene kan utvinnes og brukes. Og selv om alle kullreservene ble liggende, måtte omtrent halvparten av all gass og olje bli liggende, skriver Aftenposten.