I september starter en helt fersk programserie for nybegynnere innen klassisk musikk. I løpet av seks konserter kan de som er nysgjerrige på klassisk musikk få et innblikk i hvordan KSO fungerer, og informasjon om stykket de skal høre.

I tillegg får man en innføring i hva slags etikette som gjelder ved klassiske konserter. Med dette håper KSO å få inn nye lyttere til Kilden, og presentere dem for populære stykker av blant andre Beethoven, Strauss og Schuman.

Applausguide

— Vi vil bryte ned mentale sperrer. Klassisk musikk er ikke så komplisert og vanskelig som mange tror. Dette er et relasjonsbyggende arbeid, og vi vil at folk skal føle at KSO er deres orkester, og at de har en rett til å være der, sier programsjef for KSO, Hans Bodin til Fædrelandsvennen i forbindelse med programslippet for KSO.

Programsjef for KSO, Hans Bodin, sammen med KSO-direktør Stefan Sköld. Foto: Eva Myklebust

Det er for eksempel mange som er usikre på når de skal klappe, så derfor vil det sendes ut en applausguide i forkant av konsertene.— I et klassisk stykke er det som regel flere satser, og for å bevare helheten, venter man med å klappe til slutten av stykket, forklarer Bodin.

— Hvordan tror du dette blir mottatt?

— Jeg tror det blir godt mottatt. Jeg var med på noe lignende i Helsingborg, og der ble det en stor suksess.

- Special treatment

KSO-direktør, Stefan Sköld mener at serien er høydepunktet i det nye programmet.

— Publikummet får litt special treatment, der de får muligheten til å snakke med dirigent og musikere. Dette gleder jeg meg til.

Torsdag lanserte KSO programmet for høsten 2014 og våren 2015. — Det er et tradisjonelt program med mye bredde, sier Sköld om programmet.

Elefantkonsert

Programmet byr blant annet på en konsert med Marte Wulff, basert på plata hun spilte inn sammen med KSO, en egen konsert med elefanter som tema for småbarnsfamilier, og i februar kommer Bjørn Eidsvåg og bandet hans for å spille sammen med KSO. Eidsvåg skal innom flere konserthus til våren.

Programsjef Hans Bodin har en spesiell svakhet for 1900-tallets musikk og gleder seg spesielt til en konsert de har kalt Mesterverk fra det 20. århundre med Stravinskij, Sjostakovitsj og Bartok.

— Ellers tror jeg at «Bilder fra en utstilling», «Nordiske jubilanter» og «Absolutt Sibelius blir veldig bra, sier han.

Dirigerer sin siste nyttårskonsert

Det som er spesielt for 2015, er at Terje Boye Hansen skal dirigere sin siste nyttårskonsert med KSO i Kilden.

— Han har betydd veldig mye for KSO. Den forrige konserten var litt tung og alvorlig, men til neste år blir det full rulle med en sprudlende nyttårskonsert, sier Sköld

Sopran Eir Inderhaug er Kildens Artist in Residence for den kommende sesongen og vil opptre på nyttårskonserten sammen med baryton Olle Persson. De vil framføre klassikere fra operaer, operetter og musikaler.