Den 19 år gamle dikteren fra Aarhus, Yahya Hassan, er nominert til Politikens litteraturpris 2014 for diktsamlingen «Yahya Hassan», som kom ut forrige høst. Hans første diktsamling handler om en oppvekst med vold, svikt og kriminalitet.

Tilpasningsvansker

Hassans foreldre kom fra Palestina på 1980-tallet. Unge Yahya vokste opp i et innvandrerdominert miljø i Aarhus. Knausgård i Italia Da Yahya Hassan var 13 år, ble han overflyttet til en institusjon for barn med problemadferd på grunn av tilpasningsvansker på skolen og småkriminalitet.

Karl Ove Knausgård Foto: Arkivfoto

Hassan utviklet en stor interesse for lesing og litteratur og begynte å skrive dikt. Under en institusjonstur til Italia kjørte Hassan av på moped, og ble liggende å lese «Min kamp — bind 1». Hassan forteller til Politiken at han gjenkjente mye i far/sønn-relasjonen fra sin egen barndom.- Jeg kan gjenkjenne mye i den relasjonen ved at faren er restriktiv og voldelig til tider, forteller Hassan.

På institusjonen fikk han ikke tid til å reflektere over sin egen livssituasjon. Han ble «kastet rundt i systemet», overflyttet fra en institusjon til en annen.

— Det er ingen ro til å reflektere over hva som skjer, men det fikk jeg da jeg leste boken. Knausgård ga meg et spark bak, et personlig spark, ikke litterært, innrømmer Yahaya Hassan.

Dikter fra egen virkelighet

Fra eget liv Hassan forteller til Poltiken at han helst «skriver med store bokstaver».

— Det er et «statement» over det. Av Knausgård lærte Hassan at han kunne dikte fra egen virkelighet.

— Hvis man tror at jeg skriver om mitt liv i kraft av Knausgård, tar man feil. Hvis jeg skulle begynne som dikter, måtte jeg ta fra min oppvekst og mitt miljø uansett hva.

— Knausgård har vist meg at slik kan litteratur også se ut. Det behøver ikke å være fiksjon, forteller Yahaya Hassan.