Det er Fylkesmannen i de enkelte fylkene som har ansvaret for å sørge for at norske skoler håndterer mobbing. I Oslo og Akershus har det i år vært en seksdobling av antallet klager på mobbesaker, men fortsatt er det forsvinnende få som klager på tiltak eller manglende tiltak fra skolene og inn til Fylkesmannen, skriver Dagsavisen.

— Jeg tenker at det er vanskelig å unngå at fylkesmennene får inn flere klager. Fortsatt er antallet veldig lavt. Flere bagatelliserer saker, har ikke gode nok systemer, og ikke alle skoler er knyttet til antimobbeprogrammer eller er med på kampanjer som virker, sier spesialrådgiver Janicke Sæther Olsen hos Barneombudet til avisen.

Hun forteller at de daglig får inn en lang rekke klager. Og ifølge Elevundersøkelsen opplever 16.000 norske skoleelever å bli mobbet to-tre ganger i måneden.

Tidligere i høst avslørte TV 2 at bare 134 mobbesaker i Norge ble ettergått i fjor. I Sverige, der et nasjonalt ombud har jobben med å sørge for at mobbing i skolene blir etterforsket, var antallet over 1.300. Tidligere i år foreslo det såkalte Djupedal-utvalget at Barneombudet kunne få rollen som nasjonal høringsinstans i mobbesaker her til lands. Regjeringen har forslaget til vurdering. (©NTB)