I begynnelsen av september kom en 13 år gammel syrisk gutt alene til Kristiansand med danskebåten. I etterkant har flere fulgt etter ham.

— Fra 14. til 24. september registrerte vi at det kom 44 flyktninger til Kristiansand. De har enten meldt seg for politiet i Kristiansand, eller blitt stoppet av Tollvesenet eller politiet i kontroll, forteller Jan Vidar Ødegaard, fungerende leder for felles forvaltningsenhet i Agder politidistrikt, til Fædrelandsvennen.

100 flyktninger så langt i år

Til sammenlikning kom det 45 flyktninger direkte til Kristiansand i hele 2014. For hele 2015 er tallet 100.

Jan Vidar Ødegaard, fungerende leder for felles forvaltningsenhet i Agder politidistrikt, forklarer at alle flyktningnene som kommer til Kristiansand blir registrert og sendt videre til Oslo. Der blir de fordelt i ledige asylmottak. Foto: Torstein Øen

— Helga 11. til 13. september meldte unormalt mange flyktninger seg for Tollvesenet eller politiet. Derfor iverksatte vi tiltak, sier han.Han sier politiet ikke har loggført hvordan alle flyktningene kom hit, men at alle trolig kom med ferja.

— Etter hva vi kjenner til er det ingen flyktninger som har kommet til Kjevik med fly. Vi har ikke blitt varslet av verken Tollvesenet eller flyselskaper om at de har hatt med asylsøkere, forklarer Ødegaard.

Per 1. oktober er det 2340 asylmottaksplasser i region Sør (Agder, Telemark og Vestfold). UDI jobber med å opprette 2250 plasser til. Det betyr at regionen vil bosette historiske 4800 asylsøkere når de nye plassene er på plass.

Kan være flere

Ødegaard utelukker derimot ikke at det kan ha kommet flyktninger som selv har reist rett videre til Oslo. Dit må alle utlendinger som ønsker opphold i Norge fra for å registrere seg i DUF, et norsk datasystem for registrering av utlendinger og flyktninger.

Flere flyktninger har gått nordover på motorveien i Danmark i september. Denne gruppa ble stoppet av politiet 7. september, og hadde Sverige som mål.. Foto: Bax Linhardt

— I 2003 ble ordningen sentralisert, så nå blir alle asylsøkere sendt til Oslo for registrering. Deretter blir de plassert i ulike asylmottak, forteller Ødegaard.

Ti barn blant flyktningene

Rundt ti av flyktningene er barn i alderen 1-8 år. De skal ha kommet sammen med familiemedlemmer.

— 34 av de 44 flyktningene som er registrert hos oss de siste ukene har oppgitt Syria som sitt hjemland. De fleste er familier, og mange kommer uten papirer eller dokumenter, sier lederen.

Den inneværende uka er det ikke registrert noen flyktninger i Kristiansand.

— Det er ikke noe dramatisk med antallet som har kommet til Kristiansand, men det er krevende å ha en beredskap. Det kan gå ut over andre oppgaver, legger han til.

Melder seg ikke frivillig

Tollvesenet fanger opp en del av flyktningene på kaia. Tollsjef i region sør, Helge Breilid, sa i slutten av september at de første begynte å komme i begynnelsen av måneden.

Tollsjef Helge Breilid sier flyktningene er samarbeidsvillige når de blir stoppet av tollvesenet i havna. Foto: Tormod Flem Vegge

— Vi plukker dem ut når de kommer gående i land. Ingen av dem melder seg frivillig, sa han.Fredag forteller han at de fortsatt har ekstra bemanning i havna når ferjene ankommer.

— Vi har ekstra ressurser på jobb, og politiet er også tilstede ved noen anløp. Vi har et godt samarbeid med dem, forteller tollsjefen.

Samarbeidsvillige flyktninger

Han legger til at flyktningene er samarbeidsvillige når de blir stoppet.

— De er ikke vrange og reagerer negativt. De er nok klar over at de må melde seg til myndighetene i Norge uansett, forteller Breilid.

Utlendingsdirektoratet (UDI) har ifølge NTB anslått at det kan komme rundt 20.000 asylsøkere til Norge i løpet av 2015.