— Det ble syltet og saftet, og store mengder hermetisert frukt, grønnsaker og syltetøy fylte kjeller og fryser.

Jeg vokste opp med en mor og far som elsket å dyrke jorden og når vi kom hjem fra sommerferie var tiden ikke bare inne for et nytt skoleår, men også for å høste og sanke til langt ut i september. Både i den store kolonihagen som vi leide, og hos våre lokale bønder der vi hentet epler, plommer, pærer og bær.

Aicha Bouhlou, matspaltist. Foto: Jan M. Lillebø

Det ble syltet og saftet, og store mengder hermetisert frukt, grønnsaker og syltetøy fylte kjeller og fryser. Det var en travel måned for alle. For dette var et familieprosjekt og ingen fikk lov å melde seg ut.

De beste suppene lager du selv. Se oppskrifter på høstsupper her.

Etter skoletid og lekser var det rett ut i samlet flokk. Det lille kjøkkenet og altanen var fullt til randen med mat som min mor skulle bearbeide mens vi var på skolen. Om kvelden hadde min mor som oftest alltid en belønning klar. Det kunne vanke bakt potet med sopp, enkle supper, pai, kake eller bakt frukt med honning og nøtter til kveldsmat.

Se oppskriften på klassisk tarte tatin her.

Når vi satt slik rundt bordet før leggetid og spiste, ble vi alle litt oppstemte. Ikke bare av sukkeret og de gode smakene, men like mye av å ha vært ute i fellesskap og blitt sliten på en god måte. Følelsen av å ha bidratt med noe viktig, og mine foreldres entusiasme over å fylle kjelleren og garasjen, gjorde oss alle glade.

Vi er nå inne i måneden det også er norsk sesong for de fleste typer frukt og grønnsaker og du får helt sikkert lyst å bruke de flotte, norske råvarene til å lage noe godt i løpet av høsten. Da kan du kanskje prøve ut noen av disse enkle, men gode matrettene min mor belønnet oss med før leggetid.

Oppskrifter

Mors ovnsbakte osteform

Septemberglede .jpg Foto: Odd Nerboe

Lettvint dessert til mange og en perfekt avslutning etter høstens lammestek måltid.

Til 8 -12 porsjoner:

200 g sukker

6 egg

5 ss maisenna

600 g (2 beger) lett vaniljekesam

500 g ricotta

Saften fra 1 liten sitron ( økologisk) og 2 ts finrevet sitronskall

2 korger blåbær ca. 250 gram eller annen frukt som plommer eller epler osv

Forvarm ovn til 175 ºC

Bland sukker og egg i en bolle og visp i 1 minutt. Tilsett kesam, ricotta, maisenna, sitronskall og saft. Rør alt sammen til en jevn røre. Hell røren I en god smurt paiform og fordel blåbærene jevnt utover ostemassen. Blåbærene kommer til å drukne litt i massen. Spar gjerne på noen blåbær som kan spres på halvveis i bake prosessen.

Stek i forvarmet ovn på 175 ºC på neste siste hylle fra bunnen i ca. 45 minutter.

Avkjøl kaken i noen timer før den serves.

Plommecrumble med valnøtter og havregryn

plomme crumble copy.jpg Foto: Odd Nerboe

800 gram plommer

3 ss sukker

3 ss hvetemel

1,2 dl hvetemel

1 dl store havregryn

1 dl brunt sukker

100 gram smør

1 dl gram grovhakkete valnøtter

Vaniljeis til servering

Forvarm stekeovn til 180° C

Del plommer i båter og vend i 3 ss sukker og 3 ss hvetemel. Fordel plommene i en smurt ildfast form. Bland havregryn, mel, sukker og valnøtter. Skjær smør i terninger og ha i den tørre blandingen. Bland alt sammen og bruk fingertuppene til å lage små klumper. Dryss smulene jevnt over plommene og stek i ca 40 minutter til kakesmulene blir gylne og crispy og plommesirup begynner å piple ut mellom smulene.

Bakt høst

mors ovnsbakte osteform .jpg Foto: Odd Nerboe

Til denne oppskriften kan man bruke det man ha tilgjengelig av høstens frukt.

Dette har jeg brukt til 4 personer:

2 epler skjæres i båter

4 modne plommer, delt i to

4 fiken, delt i to

3 ss smør,

3 ss sukker

1 ts kanel

knivsodd salt

1 dl honning

en håndfull pistasienøtter eller andre nøtter

Ha sukker, salt og kanel i en bolle og vend frukten i den. Legg i en smurt ildfast form. Ha i smørklattene, drypp over honning og dryss over pistasjnøtter. Stek i forvarmet ovn på 180 grader i ca 30 min. Server med reven hvit sjokolade over frukten og /eller is, pisket fløte eller yoghurt.