– En mann ble nylig pågrepet av politiet. Nå jobber vi med å avklare situasjonen, sier kommunikasjonsrådgiver Pål Marthinsen i Østfold politidistrikt til NTB like etter klokken 13 onsdag.

Politiet vil foreløpig ikke opplyse hva mannen, som frivillig kom ut av huset, er siktet for. Politiaksjonen fortsetter, opplyser politiet på Twitter. – Aksjonen i Rygge har en sammenheng med funnet av eksplosiver i Våler, men hva det er, vil vi ikke gå inn på. Vi ser etter en person, sier operasjonsleder Øystein Stavdahl Paulsen til NTB. De to stedene ligger et par mil fra hverandre.

Politiet var på et oppdrag på den aktuelle adressen i Våler i 10.30-tiden onsdag da de oppdaget eksplosivene utenfor boligen.

– Vi kan ikke si hva slags oppdrag det var på nåværende tidspunkt. Men da vi oppdaget eksplosivene, trakk vi oss vekk, sier Paulsen, som ikke ønsker å kommentere hva slags eksplosiver det er snakk om.

Bombegruppa fra Oslo er i 12-tiden på plass i Våler.

Politiaksjon

Politiet vil ikke kommentere hva som skjer i den væpnede aksjonen.

– Vi er i en etterforskningsfase, og for å ikke skade aksjonen ønsker vi ikke å gi detaljer, sier Paulsen.

Det er mye politi i området, og kort tid før klokken 12 væpnet politiet seg med maskinpistol, ifølge Moss Avis.

En nabo sier til VG at en mann har overgitt seg til politiet.

– Jeg ser en mann som kommer ut med hendene over hodet, og det ser ut til å gå fredelig for seg, sier naboen til VG.

Evakuert skole og boligfelt

Politiet har evakuert boligfeltet Dammyr, Våk skole og Våk barnehage i Våler.

– Det var en barnehage på tur utenfor her da det begynte. De fikk beskjed om å forlate stedet. Det er også flere naboer her som har forsøkt å gå ut av boligen sin, men alle har fått beskjed om å holde seg inne, sier Øystein Lyby, som bor i nærheten av steder der aksjonen pågår, til Moss Avis.

Elevene på Våk er evakuert til Sperrebotn handel, og foreldre kan hente barna sine der, opplyser Østfold politidistrikt.

– Vi ønsker at foreldrene til disse elevene kommer og henter dem på Sperrebotn. De går nå til fots ned til Sperrebotn handel, korteste vei, opplyser politiet tilMoss Avis.

Våk er en barneskole med rundt 180 elever.

Ordføreren varslet

Politiet ber alle om å holde seg unna området som nå er evakuert. Foreldre og andre skal ikke oppsøke skolen, understrekes det.

Ordfører i Våler kommune, Reidar Kaabbel, sier at også han er blitt varslet om hendelsen.

– Det er satt i gang kriseberedskap, noe mer kan jeg ikke si for øyeblikket, sier Kaabbel til NTB.