— Sørlendinger vil merke at vi skal gjennom en total omstilling av samfunnet for å få ned klimagassutslippene, sier Klima- og miljøminister Tine Sundtoft (H) til Fædrelandsvennen.

Sammen med statsminister Erna Solberg (H) og finansminister Siv Jensen (Frp) la hun onsdag fram regjeringens plan for et bedre klima.

Hovedlinjene i den er at regjeringen henger seg på EU, som har et mål om å kutte 40 prosent av klimagassutslipp innen år 2030. ## Kutt i transport

— Året 2015 handler om hvordan vi kan samarbeide internasjonalt for å løse klimautfordringer. Vi samarbeider allerede svært tett med EU om klima, og at vi nå får en tettere tilknytning er en logisk vei videre, sier Sundtoft.

Ifølge henne vil konsekvensene blant annet bli tiltak om å redusere forurensende transport.

- Vi må planlegge byene i Agder slik at vi kan ta mer av trafikkveksten gjennom gange, sykkel eller kollektivtrafikk. Den omstillingen kommer og den blir enda tydeligere gjennom det vi nå legger fram. Staten skal nå forhandle med Kristiansand kommune om ny bymiljøavtale. Det blir viktig å se areal og transport i en sammenheng, opplyser ministeren.

— Gunstig for Agder

Stortingsrepresentant Kjell Ingolf Ropstad (KrF) mener den nye klimaavtalen vil være gunstig for Agder.

Stortingsrepresentant Kjell Ingolf Ropstad (KrF) tenker at målsettingen er ambisiøs, men mulig å oppnå. Foto: Tone Sandberg

— Jeg tror at de ambisiøse kuttene vil bety at vi får en fremtidsrettet industri på Sørlandet.Han viser til at industrien trenger en omstilling for at den skal være konkurransedyktig.

Ifølge Ropstad må også landbruket forvente å ta en del av støyten når klimagassene skal reduseres.

- Tøft, men realistisk

— I dag står landbruket for 10 - 15 prosent av de totale utslippene i Norge. Landbruket må omstilles. For eksempel må vi gå mer over til biogasstrategi for å redusere utslipp, sier Ropstad.

Bedre avfallsordninger og mer satsing på elbil og hybridbil er også tiltak som regjeringen ønsker. Eksakt hvor mange prosenter Norge må kutte av sine nåværende klimagassutslipp blir først avgjort etter at regjeringen har vært i forhandlinger med EU.

— Rike land må ta større kutt enn fattige, alt tyder derfor på at Norge må ta tett opp mot 40 prosent kutt. Noe som er et tøft og ambisiøst mål, men realistisk og oppnåelig, sier Ropstad.

Jeg tror at de ambiøse kuttene vil bety at vi får en fremtidsrettet industri på Sørlandet

- Skuffet

Opposisjonen har ulike meninger om regjeringens plan om å ta bedre vare på jordkloden.

— Min umiddelbare reaksjon er at jeg er skuffet. Det blir sagt at vi skal bidra til at EU kutter 40 prosent, men så vidt jeg vet står det ingenting om konkrete tiltak og målsettinger for hva vi skal kutte i Norge. Det fører til at det blir liten mulighet til å engasjere seg i hva vi skal gjøre i landet vårt, sier Alf Holmelid, leder av SV i Vest-Agder.

Vil halvere klimautslippene

Han mener også at regjeringens målsetting om kutt er for lav.

Alf Holmelid, Vest-Agder (SV) savner konkrete mål og tiltak for Norge i klimaplanen. Foto: Tore-Andre Baardsen

— Forskere som SV har fått til å vurdere dette mener at vi bør minske utslippene med 50 prosent i Norge.Stortingsrepresentant Kari Henriksen (Ap) har ikke fått satt seg inn i den nye klimaplanen, men er positivt til det hun har fått med seg.

— 40 prosent er en god ambisjon. Samarbeid med EU er bra. Vi er manko på åtte millioner tonn for å være i rute til 2020, så utfordringen er å få omsatt ambisiøse mål til konkrete tiltak. Vi vil være konstruktive for å bidra både til realisering og å holde ambisjonsnivået høyt. Det vil avhenge at vi blir enige om de riktige og viktigste tiltakene og ikke minst at de følges opp med bevilgninger, skriver Henriksen i en sms til Fædrelandsvennen onsdag ettermiddag.