I sine åtte år som ordfører for Senterpartiet var han til dels en samlende ordfører. I 2005 ble han enstemmig valgt som ordfører. Men interne stridigheter i Senterpartiet og en sterk mobilisering blant Høyres velgere satte bukkebein for en videre ordførerkarriere i Senterpartiet. Her et bilde fra den tiden. Foto: Johs. Bjørkeli

— Ja, jeg har funnet mitt parti nå, sier Steinar Kyrvestad til Fædrelandsvennen.

Ikke mange har sittet som ordfører for mer enn ett parti. Som regel har partitilhørigheten vært for sterk til det. Steinar Kyrvestad i Valle derimot har vært ordfører for Senterpartiet tidligere og blir nå Arbeiderpartiet-ordfører fra kommende periode.

Etter å ha fått 51,8 prosent av stemmene ved kommunestyrevalget, men likevel under halvparten av representantene på grunn av mange slengere på Arbeiderpartiets liste, er nå Steinar Kyrvestad klar for å bli ordfører i Valle. De to Høyre-representantene som ble valgt inn har lovet å stemme blankt ved valget på ordfører under det konstituerende kommunestyremøtet i oktober.

Regnet med å bli ordfører

— Dette må være temmelig spesielt, og du må vel ha levd i stor spenning i døgnet etter valgkvelden?

— Det er vel for så vidt det. Men jeg var ikke så spent, for representantene fra Høyre sa allerede på valgdagen at de så av valgresultatet at velgerne ønsket meg som ordfører. Det ville de også respektere. Jeg synes det var sterkt å gjøre så godt valg. En blir veldig ydmyk. Nå en først får slik tillit krever det veldig at en følger opp.

Vi synes at åpenheten har vært for liten. Ja, det har vært for mye lukkede dører.

- Hvordan vil du følge opp?

— Ved å følge opp sakene vi har vært opptatte av. Dessuten skal folk få oppleve at det blir åpne politiske prosesser.

- Har det ikke det ikke vært det?

— Vi synes at åpenheten har vært for liten. Ja, det har vært for mye lukkede dører. Åpenhet bygger tillit. Nå vil vi se framover.

I sine åtte år som ordfører for Senterpartiet var han til dels en samlende ordfører. I 2005 ble han enstemmig valgt som ordfører. Men interne stridigheter i Senterpartiet og en sterk mobilisering blant Høyres velgere satte bukkebein for en videre ordførerkarriere i Senterpartiet. Her et bilde fra den tiden. Foto: Johs. Bjørkeli

Feid ut, feid inn

I 2007 ble han feid ut av kommunestyresalen i Valle som Senterpartiet-ordfører da Høyre gjorde et kjempevalg og fikk 49 prosent av stemmene.

Mandagskvelden ble han feid inn i salen som ordfører igjen for Arbeiderpartiet med 51,8 prosent av stemmene.

Steinar Kyrvestad har vært partipolitisk aktiv siden 1980-tallet med verv innen Kristelig Folkeparti til å begynne. I 1991 var han å finne i Senterpartiet der han befant seg både som kommunestyrerepresentant og åtte år som ordfører fram til 2007. Deretter ble han Arbeiderpartiets fremste talsmann i fire år, for så å ende opp som partiets ordførerkandidat.

Abort og EU

Tønsbergvedtaket i 1981, der KrF vedtok at partiet ikke ville gå i regjering med partier som var for selvbestemt abort, eller stilte sine representanter fritt — men likevel gikk inn i Willoch-regjeringen som stilte sine representanter fritt, bidro til å føre sterkt religiøse Steinar Kyrvestad over i Senterpartiet. Det sammen med EU-spørsmålet, og Kyrvestad ble også aktivt med i lokal- og fylkeslag i Nei til EU.

— Dessuten førte Anne Enger Lahnstein Senterpartiet til venstre. Solidaritetstanken passet meg, sier han.

I sine åtte år som ordfører for Senterpartiet var han til dels en samlende ordfører. I 2005 ble han enstemmig valgt som ordfører. Men interne stridigheter i Senterpartiet og en sterk mobilisering blant Høyres velgere satte bukkebein for en videre ordførerkarriere i Senterpartiet.

- Flertallet bestemmer

Da Arbeiderpartiet stilte liste ved forrige kommunevalg sto Steinar Kyrvestad på toppen av lista.

— Der fikk jeg fortsatt lov til å drive lokalpolitikk. Jeg har sans for Arbeiderpartiets fellesskapsløsninger. De andre partiene dyrker individualismen, sier han.

- Hvordan vil du bringen kommunen din videre og samarbeide til innbyggernes beste?

— Kommunestyret er en arena for å bryte meninger og ta avgjørelser. Det er flertallet som bestemmer. Når jeg blir ordfører vil jeg være en ordfører for hele kommunestyret, ikke bare for de som har vært i opposisjon. I debatter vil vi ha en gruppeleder som fronter debatten.