— Vi er veldig spent på om kommunen vil oppfylle vår anmodning. Vi har truffet ordførere og rådmenn i flere sammenhenger, og opplever at de har positive holdninger, sier direktør for Imdi-Sør, Ingrid Sætre, til Fædrelandsvennen.

Bo permanent

Mens asylsøkerne strømmer til Norge i høy hastighet, sitter det flere enn 5000 personer i norske mottak som har fått innvilget asyl, og som venter på å kunne flytte til en kommune. Nøkkelen for å frigjøre plass i asylmottakene er at kommunene tar imot flere til bosetting.

Da snakker man ikke om asylmottak eller midlertidige mottak, men et hus eller en leilighet der man skal bo permanent.

Flyktninger som har fått opphold i Norge skal bosettes i en kommune. Imdi har ansvaret for å finne en egnet bosettingskommune. Hvert år anmoder Imdi norske kommuner om å bosette et visst antall flyktninger som får oppholdstillatelse i Norge.Anmodningen baseres på et beregnet behov som fastsettes av Nasjonalt utvalg for mottak og bosetting.

Mange mindreårige

Nasjonalt utvalg for bosetting av flyktninger har fastsatt at det er behov for å bosette 18.000 flyktninger neste år. 4.400 av flyktningene vil være enslige mindreårige.

Kommunene i Agder har foreløpig vedtatt å ta imot 978 flyktninger til bosetting neste år. Integrerings- og mangfoldsdirektoratet ber dem øke til 1430 neste år.

Året etter bes de om å øke til 1700. Da nærmer man seg en dobling i forhold til hva de 30 kommunene allerede har vedtatt.

Må løses i kommunene

21. oktober skrev Fædrelandsvennen at direktør for UDI Sør, Tormod Stavenes, fylkesmann Ann-Kristin Olsen og direktør for Imdi Sør, Ingrid Sætremanet kommunene til å ta imot flere.

— Situasjonen må løses i Kommune-Norge. Det er ikke noe annet sted å løse det, sa Tormod Stavenes da.

Mandag kom Imdi med helt konkret forespørsel til hver kommune.

Situasjonen må løses i Kommune-Norge

Direktoratet ber de store kommunene ta flest. Kristiansand anmodes om å ta imot 260 i 2016 og 340 i 2017. Arendal blir bedt om å ta imot 150 neste år og 180 året deretter. Det er ikke veldig stor økning for neste år.

— Vi ber ikke de store byene ta så stor økning neste år, men vi ber dem ta en mye større andel av enslige mindreårige. Det er krevende, men vi mener de har et godt nok apparat til å gjøre det, sier Ingrid Sætre.

For 2017 ber de storbyene om å øke tallet på bosettinger kraftig igjen.

Imdi-direktør Ingrid Sætre tror kommunene klarer å ta imot flere flyktninger. Foto: Reidar Kollstad

Kristiansand bes om å ta imot 60 enslige mindreårige neste år og 90 i 2017. Tilsvarende tall for Arendal er 35 og 60. ## Fem ganger flere

Størst økning i forholdt til dagens vedtak blir de mindre kommuner bedt om å ta. Sirdal har vedtatt å bosette 5 neste år. Imdi spør om de kan finnes plass til 15 i 2016 og 25 i 2017. Det er også fem ganger så mange som de tar imot i år. Lindesnes bes om å øke fra 15 til 35 og 40 de neste to årene.

Dette er nivået vi mener de bør opp på

— Men økningen er ikke så stor i forhold til hva vi har bedt dem om før. Vi ber aldri noen kommuner om å ta imot færre enn ti. Dette er nivået vi mener de bør opp på, sier Sætre.

Hun legger til at flere nok hadde ventet enda større økning i bosettingsforespørselen.

Hun forteller at flere kommuner har etterspurt deres anmodninger, slik at de får gjort vedtakene sine før jul.