Norge har siden 1970-tallet vært et foregangsland når det gjelder forskning på mobbing og psykisk helse. Undersøkelser viser at elever og andre som utsettes for mobbing, er særlig utsatt for å utvikle lav selvtillit og dårlig psykisk helse. Elever som mobber har forhøyet risiko for senere i livet å være involvert i kriminelle handlinger og rusmisbruk. Mobbing og psykisk helse henger ofte tett sammen.

I Norge så har så mange som 25 % av norske ungdommer utført selvskading minst én gang i løpet av det siste året. Tall fra Statistisk Sentralbyrå viser at i 2012 begikk 45 gutter og 21 jenter selvmord i alderen fra 15-24 år. Og omkring halvparten av de som tok sitt eget liv, hadde en psykisk lidelse. Og antakeligvis flere hadde psykiske vansker.

Mobbing og psykisk helse

Jeg tror ikke det finnes et tema jeg har brukt mer taletid på i fylkestinget enn mobbing og psykisk helse. For finnes det egentlig noe viktigere å fokusere på og snakke om? Ikke bare vet vi hvor forferdelig det er å bli mobbet — og aldri få lov til å være i fred. Og det å slite psykisk går det nesten ikke an å forestille seg hvis man ikke har vært der selv - og kjent på mørket. Men selv for de som har vært der og fått det bedre, vil være merket for livet.

Når vi startet denne fylkestingsperioden, så viste elevundersøkelsen at 300 elever ble mobbet på de videregående skolene i Vest-Agder. De siste tallene viser at dette har blitt redusert til i underkant av 100. Jeg vet at vi fortsatt har en lang vei å gå for å sikre at alle elever har et godt psykososialt miljø på skolene. Men det er gledelig at tallene peker i riktig retning og det er langt mer gledelig å tenke på de menneskene bak tallene som har det bedre.

Djupedal-utvalget

Hvor mange som sliter psykisk, har vi ikke det samme tallmaterialet på. Men vi vet at de som ikke har det greit, er der. Og vi vet at de er altfor mange. I starten av inneværende fylkestingsperiode så foreslå Høyre og Frp at fylkeskommunen burde ansette psykologer som var tilgjengelig for elevene på de videregående skolene. Dette ble dessverre stemt ned. Men etter at Djupedal-utvalget nylig la frem sin rapport å høre til hvor de kom frem til at det bør innføres helseteam med psykologer, helsesøstre og PP-tjeneste på skolene, fikk vi muligheten til å ta opp saken igjen. Denne gangen ble det ikke stemt ned. Det vil si at det nå er vedtatt at det skal opprettes helseteam rundt på de videregående skolene som skal fungere som et lag rundt eleven. Jeg har stor tro på at dette vil ha stor betydning for mange av elevene som går på de videregående skolene i vårt fylke. Og jeg håper at også kommunene som har ansvar for grunnskolen, vurderer å innføre det samme. Tenk hvis tiltaket bare kunne hjulpet ett eneste menneske. Med Odin sine ord i bakhodet - ville det ikke være verdt det?