På et møte mandag drøftet Nobelkomiteen Lundestads bok som ble gitt ut i forrige uke. Ifølge komiteen undertegnet Lundestad og komitémedlemmene følgende taushetserklæring i 2014: «Nobelkomiteen legger til grunn at dens leder, nestleder og medlemmer, samt Nobelkomiteens sekretær er innforstått med taushetsplikten knyttet til komiteens vurderinger, diskusjoner og avgjørelser knyttet til forslagsstillere og kandidater til Nobels fredspris, både i gjeldende år og femti år fremover.»

— Denne erklæringen representerer en skriftliggjøring av den forståelse som alltid har eksistert rundt taushetsplikten og som er nedfelt i Nobelstiftelsens vedtekter, heter det i en uttalelse fra komiteen.

Nobelkomiteen mener at Lundestad som tidligere ansatt er bundet av taushetsløftet, uansett om han selv mener regelen burde vært endret i retning større åpenhet.

«Den Norske Nobelkomite mener Geir Lundestad på flere punkter har brutt sitt taushetsløfte», heter det videre i uttalelsen.

Geir Lundestad måtte tåle kritikk fra flere hold etter at «Fredens sekretær» ble gitt ut torsdag i forrige uke. Blant annet hevdet flere at han i boka begår et karakterdrap på Nobelkomiteens tidligere leder Thorbjørn Jagland. (©NTB)