BokOsloBerntsen sier at dette er noe av det mest overraskende som kommer fram i boka som lanseres i dag. Han har arbeidet med biografien effektivt i tre år og gjennomgått både kjent og ukjent materiale. I tillegg har han hatt samtaler med både Per Borten og kona Magnhild nesten helt fram til de døde — Per Borten i 2005 og Magnhild året etter. Resultatet er blitt «Staurberaren Per Borten», en bok på 560 sider.Berntsen er den første som har hatt adgang til et usortert privat arkiv som Borten etterlot seg.- Dokumentene lå i 70-80 pappesker som befant seg i stabburet på gården. Dette materialet har jeg gjennomgått ark for ark og sortert. Nå er det overlatt til Riksarkivet og vil bli tilgjengelig for andre forskere, sier Berntsen til NTB. INGEN NÆRINGSPOLITIKER.

— Bortens store prosjekt var å gjenreise det gamle Venstre. Både Kristelig Folkeparti og Bondepartiet (i dag Senterpartiet), var avskallinger fra Venstre, og Bortens store prosjekt var å forsøke å samle partiene igjen, sier Berntsen.Berntsen mener at navneendringen fra Bondepartiet til Senterpartiet var et ledd i dette arbeidet, selv om Borten gikk inn for at navnet skulle være Demokratene.- Borten ville bort fra at partiet bare skulle representere en særinteresse. I motsetning til politikere som Jon Leirfall og Hans Borgen var Borten en allmennpolitiker. Jeg mener han holdt fast på sitt prosjekt nærmest helt fram til sin død, sier Berntsen. Felt av sine egne.

Bortens regjering fikk en dramatisk slutt etter den såkalte lekkasjesaken der Borten viste fram fortrolige dokumenter til blant andre lederen av Folkebevegelsen mot norsk medlemskap i EEC, Arne Haugstad. Han ble beskyldt for å ha vist fram hemmeligstemplede dokumenter, noe Berntsen mener ikke er riktig.- Dokumentene var ikke hemmelige, men fortrolige. Hadde han innrømmet å ha levert fra seg dokumentene og gjort det klart at de ikke var hemmelige, hadde regjeringen neppe trengt å gå av. Det tror jeg også Borten selv var klar over i ettertid, sier Berntsen.NTB