Spørsmålet som eierne drøfter er hvordan de skal forholde seg til kravene som dukket opp fra ulike hold om at eierne må dekke tapene som de fire nordlandskommunene Hattfjelldal, Hemnes, Narvik og Rana har pådratt seg ved sine investeringer i amerikanske verdipapirer gjennom Terra Securities. Styrelederen i Terra-Gruppen, Gabriel Block Watne, slo onsdag fast at Terra ikke kan påta seg økonomisk ansvar for de tapene kommunene har lidd. Det samme gjorde flere sjefer i sparebanker som er aksjonærer i Terra-Gruppen. Men ordførerne i kommunene har sagt de forventer at eierne tar ansvar og dekker tapene på investeringene.

Ingen å rette krav motAv de 123 sparebankene i Norge er det 78 som er tilknyttet Terra-systemet som aksjonærer, blant dem er Ofoten Sparebank og Sparebanken Narvik som begge er knyttet til Narvik-området.

Av jurister som har uttalt seg om ansvarsforholdet, er det noen som sier at siden Terra Securities er lagt ned, så finnes det ikke noe rettssubjekt som kommunene kan rette erstatningskrav mot.

Men jussprofessor Jan Fridthjof Bernt ved Universitetet i Bergen mener Terra-Gruppen neppe kan løpe fra ansvaret for kommunenes tap.

Pulverisert ansvarBernt tar forbehold om at han ikke kjenner strukturen i Terra-Gruppen i detalj, og heller ikke hvor nært forhold det har vært mellom Terra-selskapene og sparebankene som eier Terra.

Bernt mener at det for Terras vedkommende er grenser for hvor mye ansvar som kan pulveriseres ved å dele et selskap i flere underselskaper:

— Jeg mener det er all grunn til å stille spørsmål om forholdene mellom de ulike Terra-selskapene er så tette at det gir grunnlag for å skjære gjennom konstruksjonen. Det skal være grenser for hvor lett man skal gjøre det for seg selv ved å dele en virksomhet opp i ulike deler, sier han til Bergens Tidende.

Terra Securities har de siste tre årene levert hele sitt overskudd oppover i Terra-konsernet. Ifølge Finansavisen er 203 millioner overskuddskroner sluset oppover i konsernet i denne perioden. Bare i 2006 utgjorde utbetalingen 102 millioner kroner. (©NTB)