FANTASYHarry Potter og DødstalismaneneForfatter: J.K. RowlingOversetter: Fra engelsk av Torstein Bugge HøverstadForlag: N.W. Damm & Søn.Et spennende, stilrent og meget verdig punktum. 6 Sist lørdag utkom den syvende og siste boken om Harry Potter av Joanne Kathrine Rowling. På verdensbasis er bøkene til nå utkommet i rundt regnet 350 millioner eksemplarer. De er blitt oversatt til 65 språk. Fem filmer er blitt laget, og eposet om Harry Potter har gjort J.K. Rowling til en av Englands rikeste kvinner.I Harry Potter og Dødstalismanene fyller Harry snart 17 år, han vil da tre inn i en voksen trollmannsverdenen. Han skal eskorteres til et sted langt unna Voldemort og hans tilhengere. Men dødseterne venter. Hva gjør Harry nå?I den siste boken samles tråder, alle linjer rettes ut, det settes lys på alle gamle hendelser og forhold. Og det kommer til et sluttoppgjør{hellip}Aldri har J.K. Rowling vært bedre enn her i sin siste Harry Potter-bok. Hun leverer en roman av solid litterær arkitektur og struktur. Og hun har modnet som kunstner. Både formen og stilen er som et presist trapésnummer: fortettet og samtidig luftig. Både den ytre og den indre magien er på plass, i fullt monn. FENOMEN.

Harry Potter-bøkene er et fenomen, en kult og en industri. Men først og fremst og i bunn er de litteratur. Og i så måte har J.K. Rowling klart noe skinnende unikt: bøkene har skapt leserglede og leseropplevelse hos millioner av barn, ungdom og voksne. Disse bøkene om de godes kamp mot den personifiserte ondskap, har truffet tre generasjoner. Serien har — og vil ha - en enestående gjennomslagskraft.Bøkene er en utviklingshistorie, en historie om gutten som skal gjennomgå mye gru, før han{hellip} ja, vi skal vokte oss vel for å røpe noe om «hvordan det ender».Men nøkkelen, eller genistreken, er magien det hele er omspunnet av: De magiske evnene. Trollmannsskolen. En parallell verden. J.K. Rowling forteller om dette med fengende detaljer, det hele blir nært, gjenkjennelig og fortrolig for oss. Men, og dét er nok en genistrek: magien er ikke ufeilbar, noe som gjør at Harry Potter og vennene hans stadig er i livsfare. KJÆRLIGHET.

Er bøkene «bare» en treffsikker fantasy? De er dét, selvfølgelig, men de har en dimensjon mer: Kjærlighet. Det var kjærligheten fra moren som gjorde at Harry overlevde det aller første angrepet fra Voldemort. Siden har kjærligheten, i spann med ærligheten og styrken et solid vennskap besitter, gjort både energien og styrken større og større. Det motsatte av kjærlighet, er ondskap. Og Harry Potter-bøkene er å se på som et dokument, ja, et angrep på ondskap. Ondskap i mange varianter og forkledninger.Derfor: J.K. Rowling er ikke et redskap for Djevelen, som det grotesk og tåpelig er blitt fremholdt fra ekstremt hold. Hun er ikke en slags okkult forfører, hun er faktisk en forkynner av menneskelig kjærlighet!Hør min påstand: Harry Potter-bøkene er et forbilde og et referansepunkt. De vil leve i mange, mange år. Knut Holt