KRISTIANSAND: Sjimpansen Ola ble solgt fra Kristiansand Dyrepark rett etter han ble født for over 20 år siden til Öland Djurpark i Sverige. Deretter ble han solgt videre til Safari World i Bangkok i Thailand. Ifølge en pressemelding fra dyrevernorganisasjonen Noah, har Ola nå blitt oppbevart i et betongbur der i over ti år.

— Det er en skam at Kristiansand Dyrepark tjener penger på sin utstiling av sjimpanser, mens en av sjimpansene som de er ansvarlig for å ha satt til verden sitter innesperret under ubeskrivelige forhold. Dyreparkene setter dyr til verden for kyniske økonomiske hensyn, sier veterinær Siri Mathisen i Noah.

Derfor ønsker Noah at de tre dyreparkene Ola har vært hos, skal ta initiativ til at han flyttes til sjimpansereservatet Chimfunshi Wildlife Orphanage i Zambia.

Leder av dyreavdelingen i dyreparken, Rolf Arne Ølberg, synes kritikken mot Kristiansand Dyrepark er urimelig.

— Det er klart at det er trist, for vi bryr oss om sjimpanser og vi bryr oss om dyr. Vi føler ikke vi kan forbindes med dette. Dette er ikke noe vi står for, sier han til NRK Sørlandet.

Ølberg legger til at dyreparken aldri ville solgt en sjimpanse til Thailand, men mener den dårlige måten Ola blir behandlet på der, ikke må brukes til å sverte moderne dyreparker.