I Romsdals Budstikke torsdag avslørte tidligere fotballdommer Einar Halle at han hadde blitt lokket med store penger og luksusferie for å dømme «riktig» under en kamp i europacupen mellom et ukrainsk og et tyrkisk lag i 1984.

Vi har snakket med to andre profilerte, tidligere toppdommere. Verken Terje Hauge eller Tom Henning Øvrebø sier at at de har opplevd forsøk på bestikkelser.

Derimot har Øvrebø følt seg mistenkt for å jukse, i den famøse kampen i London.

Noen dager på våren i 2009 var Øvrebø en av verdens mest omtalte personer, etter semifinalen i Champions League mellom Chelsea og Barcelona på Stamford Bridge. Chelsea følte seg snytt for en haug med straffespark, og de fleste husker bildene av rasende Chelsea-spillere som omringer den norske kamplederen. I tiden etterpå ble Øvrebø utsatt for sjikane og til og med drapstrusler.

– Noen har hatt mistanke

Ifølge Øvrebø fikk han også et brev i postkassen fra et kredittselskap, som innhenter informasjon om økonomien til bedrifter og enkeltpersoner.

– Jeg fikk et brev i posten fra et kredittfirma om at jeg hadde blitt kredittsjekket av TV 2. Det sto også når kredittsjekken hadde blitt utført, og det var dagen etter kampen i London, sier Øvrebø til Bergens Tidende.

– Hva tenker du om det?

– Det kan selvsagt ha vært tilfeldig, men det er påfallende at kredittsjekken ble utført dagen etter kampen. Det sier meg at noen har hatt en mistanke mot meg, sier Øvrebø.

– Gikk du videre med saken overfor TV 2?

– Nei, det gjorde jeg ikke. For meg var dette ingen stor sak, det er egentlig en ikke-sak for meg. Det er det viktig for meg å understreke, sier Øvrebø.

TV 2: – Virker absurd

I 2012 fortalte Øvrebø at han fortsatt mottok drapstrusler fra Chelsea-fans etter kampen i London.

– Det er nå en gang slik at det er den kampen jeg vil bli husket best for. En sjelden gang iblant er det fortsatt et tema, sier Øvrebø.

Når vi ringer sportsredaktør i TV 2, Bjørn Taalesen, har han følgende å si om den påståtte kredittsjekken:

– Hvorfor skulle vi gjøre det? Alt jeg kan si er at det virker absurd. Og det er totalt ukjent for meg, sier Taalesen.

Overhøflig vertskap

Verken Tom Henning Øvrebø eller Terje Hauge kan altså fortelle om lignende forsøk på bestikkelser som det Einar Halle sier han opplevde.

– Historien til Einar kommer overraskende på meg. Jeg har aldri opplevd noe tilsvarende, sier Hauge.

Tidligere var det slik at klubbene var vertskap for dommerne under internasjonale klubbkamper. Skulle for eksempel Terje Hauge dømme en kamp i Praha, var det klubben som tok imot dommeren og var vertskap mens dommeren var der.

– For 10-15 år siden gjorde UEFA en endring her, slik at klubbene ikke lenger er dommervertskap. Nå er det delegater fra de nasjonale forbundene som er vertskap for dommerne. Det gjør det mer profesjonelt både før og etter kamp, sier Hauge.

Både han og Øvrebø kan fortelle om at de av og til opplevde «overhøflige» klubber med den gamle ordningen.

– Man fikk gjerne en drakt eller en vimpel etter kamp, noe som må være greit, men det var aldri snakk om penger eller store gaver. Før kamp opplevde man gjerne at klubbene som verter var veldige høflige og vennlige. Om det var for å påvirke oss som dommere, tviler jeg egentlig på. Men det påfallende var at klubbene ofte var usynlige i forhold til oss etter kampen hvis den hadde vært en skuffelse, sier Hauge.

– Om de var høflige for å påvirke oss, vet jeg ikke. Men nå er heldigvis ting forandret ved at klubbene ikke lenger er vertskap for dommeren, sier Øvrebø.