Førstegangskjøperne er på vei tilbake inn i boligmarkedet igjen, viser en fersk rapport fra Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) og Ambita, et selskap som leverer digitaliseringsløsninger for eiendomsmarkedet. I perioden 2011–2015 var det i snitt i overkant av 47 000 i året som kjøpte sin første bolig, men i 2016 og 2017 falt dette til henholdsvis 44 730 og 44 948.

I 2018, derimot, tok antallet førstegangskjøpere seg opp igjen, viser rapporten. Da var det 46 831 førstegangskjøpere på boligmarkedet. – Førstegangskjøpere er en prissensitiv gruppe fordi de ofte har lav lønn og lav egenkapital.

Når prisene stiger mye presses førstegangskjøpere ut av dem med større kjøpekraft, kommenterer Carl O. Geving, administrerende direktør i Norges Eiendomsmeglerforening.

Når prisene stiger mye presses førstegangskjøpere ut av dem med større kjøpekraft, sier Carl O. Geving, administrerende direktør i Norges Eiendomsmeglerforening. Foto: CF-Wesenberg

Kristiansand skiller seg ut

Statistikken viser store regionale variasjoner, hvor Oslo har hatt det mest turbulente markedet. Prisveksten i Oslo var ekstrem i 2016 og det høye prisnivået sammen med særskilte kredittkrav i Oslo bidro til en betydelig nedgang i antall førstegangskjøpere.

– Men med utflating i priser og et godt boligtilbud er det en klar økning i antall førstegangskjøpere i 2018, sier Geving.

I den andre enden av skalaen er Kristiansand, som har hatt en veldig moderat prisutvikling i mange år, og små endringer i antallet førstegangskjøpere.

– Antallet førstegangskjøpere i Kristiansand har ligget på rundt

900 i flere år, og vi har ikke hatt de oppturene og nedturene resten av landet har hatt, sier Alex Modahl, nestleder i Sørlandets Eiendomsmeglerforening.

Også alderen på dem som kjøper sin første bolig er i snitt lavere i Kristiansand enn i resten av de store byene i landet.

I de store byene er gjennomsnittlig alder for førstegangskjøpere stort sett mellom 27 og 29 år. I Kristiansand, derimot, ligger dette på rundt 27 år.

– En annen forskjell er at førstegangskjøperne i Kristiansand i større grad enn andre steder i landet, kjøper enebolig eller rekkehus som førstegangsbolig. I Oslo, Bærum, Bergen og andre sentrale strøk, er det leiligheter som er de aller vanligste førstegangsboligene, sier Modahl.

Ingrid Svendsen, leder i Sørlandets Eiendomsmeglerforening, mener at boligmarkedet i Kristiansand er enklere å komme inn på – først og fremst fordi det har et lavere prisnivå enn pressområdene i de største byene. Foto: Sørlandets Eiendomsmeglerforening

Ingrid Svendsen, leder i Sørlandets Eiendomsmeglerforening, har merket seg det samme. Hun mener hovedårsaken er at boligmarkedet i Kristiansand er enklere å komme inn på – først og fremst fordi det har et lavere prisnivå enn pressområdene i de største byene.

– At det er lavere andel som kjøper leilighet og heller flytter rett i enebolig eller delt bolig som sin første bolig, har nok samme forklaring. Dessuten etablerer man seg gjerne litt tidligere i distriktene enn i storbyen, og da er man kanskje to om førstegangskjøpet.

Megleren påpeker at man for eksempel kan få et fint rekkehus i Kristiansand for det samme som man må betale for en liten leilighet på Sagene i Oslo.

– Og når markedet er slik at man har råd til å kjøpe bedre og større, gjør folk gjerne det.

Det er jo på mange måter bra for regionen vår, og er vi heldige, fører det til en trend der folk kommer fortere tilbake igjen etter studiene ute, sier hun.

– Gå på mange visninger

Modahl møter på mange førstegangskjøpere i den daglige jobben som eiendomsmegler. Hans aller beste råd til dem, er å ta seg tid til å se seg om og holde mulighetene åpne.

– Gå på mange visninger, først da har du et godt grunnlag og nok erfaring til å kjøpe riktig bolig til den fasen av livet du er i, sier han.

Gjør du ikke det, er det fort gjort å forelske seg i løsningene du ser i den første boligen du er i.

– Da kan du også fort gå glipp av løsninger som kanskje er enda bedre for deg – men som du ikke har tenkt over ennå, legger han til.