Som småbarnsforeldre er man vant til at smokken nå og da faller i bakken, men spørsmålet er hva du gjør med smokken før barnet får den tilbake?

Noen skyller den under nærmeste spring, andre koker den, mens andre igjen putter den i sin egen munn før den gis tilbake til barnet.

En ny studie viser at foreldrenes spytt gjør barnet mer motstandsdyktig mot allergi og astma. Studien, hvor man har fulgt 180 barn fra fødselen og opp til tre års alder, har blitt gjennomført av forskere ved Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg, skriver Dagens Medicin, ifølge Familieprat.no.

LES OGSÅ:

Hjelp! Barnet mitt raserer huset

— Jeg vil ha barn med henne, men ikke akkurat nå

Folsyre beskytter mot autisme

Minimerer risiko for astma og allergi

Forskerne har konkludert med at foreldre som putter en skitten smokk i sin egen munn halverer risikoen for at barnet skal rammes av astma og allergi, til forskjell fra i de tilfeller der smokken blir rengjort på annen måte.

– Denne atferden har vist seg å minimere risikoen for at barnet får astma og allergi, sier Bill Hesselmar, førsteamanuensis og overlege ved pediatrisk avdeling på Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus i Göteborg, til Dagens Medicin.

Forebygg astma og allergi hos spedbarn

- Hva mer kan man som foreldre gjøre for å forebygge astma og allergi hos spedbarn?

— Unngå å røyke i nærheten av barn og unngå eksponering for fukt og mugg i bolig, sier Grethe Amdal, rådgiver hos Astma- og allergiforbundet til Familieprat.no.

Amming og riktig kosthold kan også ha en viss betydning, ifølge Amdal.

— Det finnes ingen holdepunkter for å si at diett hos mor i ammeperioden forebygger allergiutvikling hos barnet. Fullamming de første fire til seks månedene ser likevel ut til å ha en viss forebyggende effekt fremfor bruk av morsmelkserstatning, sier hun.

LES OGSÅ:

Kle babyen riktig i vinterkulda

Blir det gutt eller jente? Her er ti ting du kan se etter

-Nyere forskning viser at det er gunstig å begynne med så mange nye matvarer som mulig i løpet av ammeperioden, dvs. mellom seks månder og ett år. Dette gjelder også egg og fisk, legger Amdal til.

Astma- og allergiforbundet har laget er eget nettsted - www.fersking.no - med gode råd til foreldre.

Artikkelen er skrevet av Familieprat.no