Han har trent godt i 14 dager. Men med gammelt grunnlag og rutine i massevis ønsker Hjelmeset å sette farge på dagens klassiske fellesstart i Holmenkollen.

— Jeg har jo vært dum som ikke har lagt opp før. Det er mange som har ment jeg burde funnet på noe fornuftig å gjøre. I gamle dager la folk opp da de var 28 år, jeg er over 40 nå. Men det er så fantastisk morsomt å gå på ski, og jeg har hatt stor glede av å holde på så lenge , forteller «den gamle» langrennsløperen.

VM-nedtur i fjor

«Den unge» utgaven av Hjelmeset debuterte i verdenscupsammenheng 13. mars 1993. Russeren Alexej Prokurorov vant rennet. Hjelmeset ble nummer 29. — Det var en nedtur at jeg ikke kom med på VM-laget i fjor. Etter det har jeg gått og sullet litt. Men jeg fant ut at det ville vært flott å avslutte i Kollen.

- Hvor mye har du trent?

— En gang om dagen, gjerne et par-tre timer i ny og ne. Jeg har trent som en grei mosjonist, ikke som en superbirkebeiner. Finansfolkene trener nok mer enn meg. Men de siste 41 dagene har jeg trent seriøst.

- Og det er nok før en verdenscupfemmil i Holmenkollen?

— Det er mye gammel rutine og trening som kommer til sin rett. Målet er å få verdenscuppoeng, å være blant de 29 beste er relevant ettersom det var plasseringen jeg fikk i debuten her.

Enkeltstart

10 ganger har han gått femmila i Holmenkollen. I 2007 vant han sin første og eneste seier. I klassisk stil. Med intervallstart. Når skihistorien skrives kan Hjelmeset bli husket som den siste med seier i en klassisk 50 kilometer i Kollen med enkeltstart.

— Femmila i Kollen burde vært enkeltstart. Det tror jeg Petter Northug og mange mener, fordi her er det så greit, så mye trøkk, at det er bra å gå enkeltstart. Det er synd at det ikke lenger er slik. Det er på enkeltstart at folk sprekker. Pietro Piller Cottrer ledet med to minutter, men kom seg aldri til mål og dro rett på hotellet. Og Alexei Prokurorov presterte å gå den andre 25-kilometeren raskere enn den første. Utviklingen i disse løpene pleier å være annerledes enn fellesstart, jeg skulle gjerne sett at det ble slik i fremtiden også.

- Du er på mange måter den siste av den gamle sorten milslukere som forlater scenen?

— Anders Södergren er fortsatt med. Det er oss to. Men jeg tror at Petter Northug har lyst til å gå enkeltstart her for å vise at han er noe mer enn en spurter.

Det er ingen tvil om at Hjelmeset ønsker tilbake den gamle femmila med to runder på 25 kilometer. Men han skjønner at det slaget er tapt. Seks runder på tilsammen drøye 50 kilometer gjør det mer publikums- og TV-vennlig.

— Løypa vi skal gå nå er hardere. Det er mer opp og ned hele veien. I den gamle var det gjerne to-tre kilometer med slak stigning, før det ble lange stakesletter. Men når du går fellesstart i traseen vi bruker nå glir du lett inn 15 sekunder fra toppen på Frognerseteren og ned til Kollen.

I dag er Hjelmeset klar for siste runde. Det er slutt. Med mindre han skulle gå helt til topps i dag.

Beste Kollen-minne

— Det var da jeg vant i 2007. Det var et vanvittig flott vær, mye folk, og jeg startet 30 sekunder bak Frode Estil. Jeg tok han igjen etter 3,8 kilometer. Da snudde Estil seg og utbrøt: «Å, du kom itj før, nei!». Vi gikk sammen inn og jeg slo Tobias Angerer med syv sekunder.

Verste Kollen-minne

— Da jeg ble nummer 10 på femmila i 2000. Jeg var i kjempeform, men gikk med helt forferdelig ski. Jeg bommet totalt med skiene. Jeg husker at Harri Kirvesniemi vant den gangen. Kjedelig for meg, fordi formen var så bra. Å være i form i Holmenkollen, det er morsomt det!