Norges mestvinnende snowboarder kommer fra Vinje i Telemark, men heter ikke Terje Håkonsen. Helt ukjente Åshild Lofthus har 14 EM— og VM-medaljer.

Norske brettkjørere er favoritter når VM i snowboard åpner i Oslo om to dager. Men det er lenge siden den norske medaljesankingen startet i denne idretten.

Vinteren 86/87: Mens broren Einar er inne og spiser lunsj, sniker 15 år gamle Åshild seg ut av huset. Hun napper med seg snowboardet som står oppetter husveggen og løper bort til jordet noen titalls meter bortenfor.

Hun tvinger telemarksstøvlene ned i snowboardbindingene og suser utfor. Vinteren 11/12: Aftenposten blir med Åshild Lofthus tilbake i bakken der det hele startet for 25 år siden. Bakken som gjorde henne til den hittil mestvinnende norske snowboarderen gjennom tidene. Med flere mesterskapsmedaljer enn sambygdingen, og kanskje snowboardsportens største stjerne, Terje Håkonsen.

14 mesterskapsmedaljer ble det til slutt, hvorav to VM-gull og syv EM-gull. Det er fem flere enn Håkonsen (totalt ni medaljer, alle gull).

Hennes beste grener, super G og ulike former for slalåm, står ikke på VM-programmet i Oslo. Men:

- Hun er en av de som er suverent mestvinnende i sin idrett, men som er helt glemt , mener idrettshistorier Tom A. Schanke.

Mye av forklaringen ligger i at hun valgte å gi seg etter bare fem år som proff. Hun var lei av å bo i en bag og likte ikke kommersialiseringen av idretten. Derfor hoppet hun av toget i det, det virkelig var i ferd med å skyte fart både i Norge og resten av verden.

(Artikkelen fortsetter)

  • Se videoreportasje med klipp fra 80-tallet øverst i artikkelen

Det ble god stemning i stua hjemme på Vinje da Lofthus spilte av noen gamle videoer for Aftenpostens utskremte. Det gikk i sjokkrosa jakker, gule bukser og signalgrønne hodeplagg på den tiden. (Foto: Alexander Carlsen Strande)

Var gørrgod

Eventyret startet med at broren Einar så bilde av et brett i amerikanske Powder Magazin. Han gikk da ned til den lokale sportsbutikken i Vinje og fikk de til å importere brett.

— Einar kjøpte vel det første brettet. Et Burton-brett. Jeg og en venninne lånte det noen ganger før vi kjøpte eget, forteller Lofthus.

Uvyrslåmi Snobrettlag ble opprettet og i løpet av kort tid hadde klubben over 100 medlemmer. Sporten hadde kommet til Norge, og da spesielt Oslo og Molde, på slutten av 70-tallet, men det var Vinje som skulle fostre flere av våre største kjørere.

Unge Lofthus var egentlig telemarkskjører, men ble fort bitt av snowboardbasillen. God var hun også. Gørrgod som hun selv sier.

— Jeg var best i slalåmøvelsene, men tok også medaljer i de andre grenene. Jeg husker jeg vant en halfpipekonkurranse fordi jeg var den eneste jenta som tok handplant. Nivået var litt annet den gang, sier hun og ler.

(Artikkelen fortsetter)

Aftenposten ble med Åshild Lofthus tilbake på jordet der hun kjørte sine første turer på snowboard. I dag, nesten 20 år etter at hun la opp, er hun fremdeles Norges mestvinnende snowboarder. Men det er det få som vet. (Foto: Alexander Carlsen Strande)

Til EM i russebil

— Jeg kjøpte mitt første brett i 87 og samme år, så dro Harald Rishovd oss med på Norgescup på Raufjell. Han drev bygdas sportsbutikk og gjorde mye for oss, forteller Lofthus.

Lofthus hadde ikke rukket å stå mange gangene på brett før hun deltok i sin første nasjonale konkurranse. Iført telemarksstøvler og vadmelsjakke suste hun likevel fra Oslo-jentene i rosa speeddresser.

- Året etter leide Harald en gammel russebil og tok oss med til EM i Avoriaz , mimrer hun.

Turen var bare ment for moro, men endte med tre medaljer til Lofthus. Derfra gikk det slag i slag og året etter tegnet hun proffkontrakt med Burton.

— Jeg kom hjem til mor sa: Jeg skal ikke gå på skolen til høsten, jeg skal ut og kjøre snowboard. Hun ba meg om å ikke ta helt av, men snowboard ble det, forteller hun.

Etter to VM-gull i 1993 var det likevel slutt.

— Jeg var lei av å bo i en bag og idretten begynte å bli så kommersiell. Jeg hadde opplevd alt og ville hjem, forteller hun.

Fortsatt er hun mye i bakken, men nå er det bare for kos. Og med slalåmski. Til snowboard-VM i Oslo har hun likevel tenkt seg en dag for å se på.

Sannsynligvis får hun gå nokså ubemerket rundt. Autografskrivingen er det Terje Håkonsen som får ta seg av.

Fakta

Norges mestvinnende snowboardere

Åshild Lofthus: 14 medaljer

Stine Brun Kjeldaas: 11 medaljer

Daniel Franck: 10 medaljer

Terje Håkonsen: 9 medaljer

Født: 18. april 1971 i Vinje, Telemark

Er tidenes mestvinnende norske snowboarder

Har totalt 14 mesterskapsmedaljer.

1988: EM-sølv i slalåm og super-G og EM-bronse i halfpipe

1989: EM-sølv i super-G og EM-bronse i slalåm

1991: EM-gull i super-G, parallellstorslalåm og kombinasjonen

1992: EM-gull i parallellslalåm og parallellstorslalåm

1993: VM-gull i parallellslalåm og parallellstorslalåm, EM-gull i parallellslalåm og parallellstorslalåm

Kjørte proff for Burton fra 1989 til 1993. VM dag for dag

Fredag: Trening slopestyle og halfpipe

Lørdag: Trening slopestyle og halfpipe

Søndag, 09.30-15.15: Pre-kval. slopestyle (M)

Mandag, 16.00-20.20: Pre-kval. halfpipe (M)

Tirsdag, 12.00-13.20: 1. omg. kval. slopestyle (M). 16.30-19.10: Kval. halfpipe (K)

Onsdag, 09.50-11.10: 2. omg. kval. slopestyle (M). 12.00-15.30: Kval. slopestyle (K). 16.30-19.10: Kval. halfpipe (M)

Torsdag, 13.15-16.15: Semifinaler halfpipe (K). 16.55-19.55: Semifinaler halfpipe (M)

Fredag, 09.30-12.35: Semifinaler slopestyle (K). 13.10-16.15: Semifinaler slopestyle (M). 18.30-21.30: Finale quarterpipe/highest air-konkurranse

Lørdag, 15.45-17.00: Finale halfpipe (K). 17.40-19.00: Finale halfpipe (M)

Søndag, 11.00-12.30: Finale slopestyle (K). 13.00-14.30: Finale slopestyle (M)