— I skuffelsen like etter en kamp hvor marginene har gått mot oss, er det fristende å henge bjellen på dommeren. Men vi skal passe oss for å ikke bli et sutrelag. Jeg så tendenser mot Tromsø, sier Østenstad.

Han mener fortsatt at Kristoffer Helgerud, dommeren i søndagens oppgjør mellom Tromsø og Viking, gjorde rett da han ga hjemmelaget straffespark på overtid – og vinket spillet videre da Martin Fillo ropte på det samme tidligere i omgangen.

Les også:

Anke

Viking har også Jarstein-saken inne hos ankeutvalget i forbundet. Keeperen ble dømt til én kamps karantene etter å ha blitt gjengitt i en nettavis på at dommeren i cupkampen mot Odd var kledd hvitt. Avgjørelsen er ikke kommet, men Østenstad ser på denne hendelsen som annerledes.

Les også:

— Jeg forsvarer ikke Jarsteins gneldring og kjefting på dommeren og har også tatt avstand fra det som ble sagt. Spørsmålet her er imidlertid om en spiller kan straffes for noe som er gjengitt i en nettavis. Det er det juridiske spørsmålet vi er opptatt av, forklarer Østenstad.

Han etterlyser også klarere retningslinjer fra forbundet og dommerne før sesongen. Østenstad ønsker at klubbene i januar får beskjed om at dommerne vil slå knallhardt ned på kritikk i sesongen – og at det følges opp fra første kamp.

— Men vi skal vokte oss vel for å havne i sytegrøften. Det er ikke lekkert på noen måter, understreker sportsdirektøren.

Hvordan ender årets eliteserie? Prøv vår tabellkalkulator her!

Kritisk

Dommersjef i Norges fotballforbund Rune Pedersen innrømmer at han ble oppgitt over Viking og Åge Hareides opptreden i etterkant av Tromsø-kampen.

- Spontane reaksjoner på bakgrunn av skuffelse er helt greit, men når de samme uttalelsene kommer etter å ha sett seks-syv repriser på TV, da blir jeg oppgitt. I dette tilfellet bør Hareide forstå at det virker mot sin hensikt og ikke gagner Viking som klubb, sier Pedersen.

Den tidligere toppdommeren er også klar på at André Danielsens uttalelser om at dårlig dømming ikke får konsekvenser for dommerne, ikke har rot i virkeligheten.

- Vi gjør endringer i forhold til kampoppsettet ukentlig basert på hvem som presterer. Noen blir bedt om å ta seg en pause, mens andre må ta seg noen kamper i 1.divisjon. Så her kan Viking og andre ta det helt med ro, sier Pedersen.