OSLO 20001113: WADA-konferanse i Oslo. Generalsekretær Harri Syväsalmi (til venstre) og WADA-president Richard W. Pound fotografert under konferansen som har deltagere fra flere enn 40 land. Tema for konferansen er arbeidet mot doping i idretten.Foto Berit Roald / SCANPIX Foto: Roald, Berit

Det internasjonale sykkelforbundet (UCI) lukket øynene for Lance Armstrongs dopingbruk. Det mener tidligere WADA-sjef Richard Pound.

– Jeg klaget på UCI for dette i mange år. Det virker ikke trolig at UCI ikke visste om dette, sier Pound ifølge NTB.

Få siste sportsnytt rett på din Twitter-konto. Følg 100% Sport

— Fikk tips

Han var leder av Verdens antidopingbyrå (WADA) fra 1990 til 2007. Pound hevder også at syklistene ble tipset før dopingkontrollørene dukket opp.

Dette ble også hevdet av flere av vitnene i den omfattende rapporten, som kom denne uken.

Stadig flere stiller spørsmålstegn ved UCIs rolle, og om hvor mye de høye herrene i sykkelforbundet egentlig visste.

Blant annet er det i en artikkel i The Guardian listet opp flere tvilsomme episoder som kan peke i retning av at flere i UCI-systemet hadde kjennskap til Armstrong-doping.

Eksempelvis hevdes det av vitner i rapporten at Armstrong skal ha testet positivt under Sveits Rundt i 2001, og at Armstrong skal ha fortalt lagkamerater at saken ville bli feid unna etter et møte med UCI. I mai 2002 donerte Armstrong og Johan Bruyneel 100 000 dollar til sykkelforbundet. UCI har avvist at dette var for å dekke over en positiv prøve.

Ønsker eks-president fjernet

Tidligere president i UCI (1991-2005) og nå æresmedlem Hein Verbruggen ga så sent som for ett år siden klart uttrykk for at Armstrong «aldri, aldri, aldri» har dopet seg.

Den britiske syklististen David Millar, tidligere dopingdømt, er nå medlem av utøvernes antidopingkomité. Han har ytret et ønske om å få Verbruggen fjernet fra sykkelsporten.

— UCI må akseptere at de må ta noe av ansvaret for dette. Hva som foregikk var åpenbart (...). Det første steget er å fjerne Verbruggen. Pat McQuaid (nåværende president, journ.anm.) må distansere seg fra ham, for det var under Verbruggens presidentskap at dopingen var på sitt verste, og likevel kommer alle disse benektelsene fra UCI, sa Millar ifølge The Guardian.

— MÅ FJERNES: David Millar mener at Hein Verbruggen, her med Lance Armstrong, må fjernes fra UCI. FOTO: Scanpix

Også USADA-sjef Travis Tygart har bedt UCI om å komme på banen for å få en avslutning på saken.

UCI avventer en grundig vurdering av rapporten, men McQuaid sa ifølge The Telegraph at han var «sint og sjokkert. Det er alt jeg kan si.»

UCI-svar ventes

Den siste tiden har Lance Armstrong-saken nådd nye høyder. Amerikaneren pekes av en rekke syklister ut som en gjennomdopet utøver. Han skal også ha stått bak et systematisk dopingnettverk.

Det amerikanske antidopingbyrået (USADA) utestengte i sommer Armstrong fra all organisert idrett på livstid. Han ble også fratatt samtlige sju seirer i Tour de France fra 1999 til 2005. UCI-advokater går for tiden gjennom de 1000 USADA-sidene i saken. Det er ventet at forbundet vil kommentere saken i løpet av et par uker.

UCI-SJEF: Pat McQuaid er sjef for det internasjonale sykkelforbundet. FOTO: Scanpix

Få siste sportsnytt rett på din Twitter-konto. Følg 100% Sport