Charlotte Kalla (28) var i en egen divisjon da hun smadret konkurrentene under den svenske langrennsåpningen i Bruksvallarna fredag.

Sveriges største skiyndling feide gjennom den fem kilometer klassiskløypa på 12.18,6 og var hele 25,6 sekunder foran Ida Ingemarsdotter på 2.-plass.

Allerede etter åtte minutter i sporet var ledelsen på knappe 25 sekunder. Den holdt hun helt til mål.

Dermed ga hun et perfekt svar til Therese Johaug, som var helt utilnærmelig i den norske sesongstarten på Beitostølen sist helg.

Duracellkaninen fra Dalsbygda var i mål 39,6 sekunder foran Kari Øyre Slind på 7,5 km fristil. Astrid Uhrenholdt Jacobsen ble nummer tre.

Johaug tok blant andre igjen Heidi Weng med ett minutt.

Verdenscupen åpner i finske Kuusamo neste helg.

LES OGSÅ:

Lite norsk i toppen

10-kilometeren i Falun-VM endte med smørebom og fiasko for de norske jentene, og gulljubel for hjemmehåpet Charlotte Kalla. Her gratulerer Marit Bjørgen Kalla etter målgang. Foto: NTB SCANPIX

Bak Ingemarsdotteri Sverige var det tett. Sofia Henriksson var 29,8 sekunder bak Kalla på 3.-plass. I rask rekkefølge fulgte Hanna Falk, Sara Lindborg, Linn Sömskar, Marika Sundin, Anna Haag og Evelina Settlin.Ned til Emma Wiken på 10.-plass var det 54,2 sekunder.

Det var svak norsk deltakelse i kvinneklassen. Den beste ble Strindheim-løperen Merete Myrseth på 16.-plass. Hun hadde 1.05,9 minutter opp til Kalla.

Lørdag står det 10 kilometer skøyting på programmet. Søndag er det sprint, også det i skøyting. (NTB/Aftenposten)

LES OGSÅ: