Vålerenga-direktør Jan Tore Kjær frykter Norges mestvinnende og tradisjonsrike hockeyklubb skal forsvinne fra kartet hvis noe ikke gjøres med hallsituasjonen. Derfor kan et ja til OL i Oslo i 2022 være en gyllen anledning til å oppgradere hockeyhallen fra 1952. For Vålerenga, med sine 26 kongepokaler og 29 seriemesterskap, har spilt på Jordal Amfi i 70 år, og hallen blir på ingen måter yngre med årene. Et par ansiktsløftninger i nyere tid og et strøk maling her og der er det eneste som skiller 2014-utgaven fra 1952-utgaven. Ja, og taket, da.

Pølsepapir i posthyllene

Jan Tore Kjær og Vålerenga håper politikerne stemmer ja til OL. Én av grunnene er at det da vil bli bygget en ny hockeyhall på Oslo øst som vil bli Vålerengas nye arena.

Derfor har Kjær invitert de 169 stortingspolitikerne til Jordal i forkant av torsdagens seriekamp mot Oslo-rival Manglerud Star. Invitasjonen er skrevet på et pølsepapir, og i går fikk de 169 politikerne på Stortinget hver sin invitasjon i posthyllen. I tillegg fulgte Kjær opp med en mail til de folkevalgte.

— Vi skrev invitasjonen på et pølsepapir fra forrige århundre for å illustrere det vi sliter med på Jordal. Vi lever og dør med Jordal Amfi. Og at vi fortsatt bruker hallen fra 1952 må vel være verdensrekord i etterbruk. Vi ønsker å vise politikerne anleggssituasjonen for ishockey i Oslo før de bestemmer seg i OL-saken. Et ja til OL vil gi nye haller. Mens et nei ikke vil gi noen nye haller. Det er det jeg frykter. Og det er én av grunnene til at vi er for OL, sier Kjær til Aftenposten.

På invitasjonen står det blant annet:

«Dagens «Amfi» lukter mugg, råte og svett susp, har en «innsjø» under banen, er befengt med rotter og har publikumsfasiliteter som et idrettsanlegg fra 1952 – for det er det Jordal Amfi er. Jordal er ikke lenger et oppussingsobjekt, ikke lenger helsefremmende, men er blitt en helsefare. I 70 år har Vålerenga spilt på Jordal Amfi. Nå må «pensjonisten» få hvile!»

— Pinlig og skremmende

Da VIF-direktøren fulgte opp med en mail til de samme 169 politikerne, kom det svar fra Frp-politiker Ingebjørg Godskesen.

— Tusen takk for invitasjonen. Jeg kommer til å stemme imot statsgaranti til OL, det også om jeg ser de planer dere har. Forresten, jeg trodde dette med Jordal Amfi var et av punktene som skulle tas ut av finansieringen, skrev Godskesen.

Problemet er bare at Godskesen her blander sammen planene for en skøytehall på Valle Hovin og hockeyhallplanene på Oslo øst. For nå snakkes det om å legge skøyteøvelsene i et eventuelt Oslo-OL til Vikingskipet på Hamar. Svarmailen fra Frp-politikeren fikk Kjær til å se rødt.

— Hun vet altså ikke forskjellen på en skøytehall på Valle Hovin og en ishockeyhall på Jordal. Det er skremmende, det er pinlig, og det er respektløst overfor idretten. Det snakkes nå om å spre OL ut til flere regioner, og det snakkes om å bruke Vikingskipet på Hamar til skøyteaktivitetene. Men denne Frp-politikeren vet altså ikke forskjellen på lengdeløp og ishockey. Ei heller på Hamar og Oslo. Vi snakker om en politiker som skal stemme ja eller nei til et OL uten at hun skjønner hva dette handler om. Hun har tatt et standpunkt i den viktigste saken i Stortinget i år uten å vite hva det dreier seg om. Det er pinlig. Hun kan umulig vite hva hun stemmer på. Det burde være et minimumskrav at politikerne som skal stemme setter seg inn i saken, sier en forbannet Kjær.

Lobbyvirksomhet

jordal.JPG

I en mail til Aftenposten beklager Godskesen at hun blander sammen de to hallene. Hun opplever VIFs invitasjon som lobbyvirksomhet for et OL-ja, og ønsket å gi klar beskjed om partiets standpunkt.— Jeg fikk en mail fra Jan Tore Kjær angående en ivitasjon til Jordal Amfi. Denne invitasjonen anså jeg som lobbyvirksomhet for OL. Da alle er kjent med hva vi i FrP mener om OL i Oslo i 2022, syntes jeg det var ryddig av meg å gi beskjed om at en omvisning på Jordal Amfi ikke ville resultere i at jeg skiftet mening i saken, og at jeg står på landsmøtevedtaket til Frp. Jeg syntes det videre går frem av invitasjonen at Vålerenga mener at et OL vil medføre ny hjemmebane for Vålerenga. Invitasjonen starter med at de vet at Stortinget skal ta stilling til statstilskudd og statsgaranti til OL 2022, og at Vålerenga klart er interessert i saken, skriver Godskesen, som for tiden er i Japan på jobbreise.

— Dersom jeg har misforstått, beklager jeg dette, og vil da gjerne høre om hva som var meningen med mailen og invitasjonen. At jeg ikke er kjent med hva de forskjellige haller heter i Oslo, og at jeg kan ha tatt feil her, beklager jeg også.

Frykter fagforeningsbesøk

Nylig hadde Jan Tore Kjær politikere fra bystyret i Oslo på befaring på Jordal. Han forteller at politikerne holdt seg for nese og munn da de fikk se bortegarderoben. På grunn stanken. Han tror ikke det bygges nye haller i «OL-regionen» uten et OL.

— De orket ikke kjenne på lukten fra garderoben. Så ille er det her. Og Jordal er også et breddanlegg. Her er det barn og unge hver dag-. De trener her, spiser her, og oppholder seg i dette i mange timer hver eneste dag. Jeg snakket med folk fra bymiljøetaten i Oslo kommune, som drifter anlegget. De var klare på at hvis dette hadde vært arbeidsplassen deres hadde de gått til sin fagforening og krevd endringer eller nye lokaler. Og dette er altså arbeidsplassen til 24 ishockeyspillere. Det er vel bare et tidsspørsmål før jeg får fagforeninger på nakken. Det stinker av svette, mugg og alt mulig rart, sier Vålerenga-direktøren.

— Dette ønsker vi å vise til politikerne på Stortinget. Så ser de hva som er status på ishockeyanlegget vårt før de sier ja eller nei til OL.

Les også: