LILLEHAMMER: Vi er vant med seier i langrennssporet for norske jenter og gutter, men i dag ble det mer enn vi kunne håpe på.

Først var Therese Johaug suveren og slo Heidi Weng med halvannet minutt på 15 kilometer med skibytte.

Noen timer senere fulgte Martin Johnsrud Sundby opp med en makdemonstrasjon av de sjeldne. På den dobbelte distansen av jentene gruset han hele feltet, i det som ble en jubeldag med sju nordmenn blant de åtte beste.

Den tidligere langrennsløperen Mathias Fredriksson er nå ekspert for SVT. Her er han avbildet i etterkant av 15-kilometeren i Kuusamo for ni år siden. Foto: NTB scanpix

— Har ikke sett noe lignendeEksperter og publikum var alle dypt imponerte over maskinen fra Røa. I svensk tv gikk tankene til en løper som ikke hadde veldig mye rent mel i posen.

— Jeg har ikke sett noe lignende. I alle fall ikke de seneste årene. Det er like overlegent som Johan Mühleggs renn i OL i 2002, sier SVTs ekspert Mathias Fredriksson ifølge Expressen.

  • Hva synes du om uttalelsen? Stem nederst i saken!

Mühlegg var den tysk/spanske langrennsløperen som vant OL-gull i suveren stil på tremila, jaktstarten og femmila i Salt Lake City i 2002. Etter gullet på femmila testet han positivt på det forbudte stoffet EPO. Han mistet senere alle sine gull, noe som blant annet gjorde at Frode Estil og Thomas Alsgaard rykket opp fra delt sølv til delt gull på jaktstarten.

Mühlegg er sett på som kanskje den største juksemakeren i langrennets historie, men Fredriksson prøver på ingen måte å antyde at Johnsrud Sundby er dopet.

— Her er det hardt arbeid som ligger bak, så det med doping kan vi bare glemme med en gang, sier Fredriksson.

Sundby liker ikke sammenligningen

— Jeg tror alle andre vil bare glemme denne oppvisningen. Det er synd for skiverden, men man kan nesten ikke synes det er dumt når han går så fantastisk fint. Det er en oppvisning og en fin skiopplevelse, sier Anders Blomqvist, ekspert i samme kanal.

Martin Johnsrud Sundby liker ikke sammenligningen med juksemakeren Mühlegg.

— Man skal ikke gjøre slike sammenligninger. Man kobler seg heller med andre storheter som har bedre rykte enn Mühlegg. Sammenlign det heller med Johan Olsson i Val di Fiemme, sier nordmannen ifølge Expressen, og sikter til svenskens suverene femmilsgull under VM i 2013, hvor han gikk alene i fire av fem mil.

Landslagssjefen reagerer

Petter Northug sier følgende om SVT-ekspertens uttalelse:

— Det eneste som er likt er at også Martin gikk fra alle. Martin gjør det dog helt ren og viser bare ren styrke. Så det er mye mer imponerende.

— De ordene får Mathias Fredriksson stå for selv, at det er noen sammenligning med Mühlegg. Alle vet Norges holdninger til doping, og vårt gode arbeide når det gjelder antidopingarbeide. Selv om ikke ordet doping blir sagt, ligger det litt underforstått i Fredriksson uttalelse. Det blir en negativ assosiasjon, sier sportssjef Vidar Løfshus til Aftenposten, før han legger til:

— Ingen forbinder noe positivt med Mühlegg.

- Helt feil

TV 2s langrennsekspert henger seg på, men tror ikke Fredriksson har ment noe vondt med uttalelsen.

— Det var en dårlig sammenligning. Jeg tror bare han skulle funnet noen andre å sammenligne med. Martin har trent ekstremt mye og ekstremt bra. Han er sinnsykt rå. Noe mer er det ikke å si. sier Odd-Bjørn Hjelmeseth.

Expressens profilerte langrennsreporter Tomas Pettersson er kritisk til Fredrikssons uttalelse.

-Det er unødvendig å blande sammen de to navnene. Forstår jeg det rett så har ikke Mathias på noen som helst måte ment at Martin skulle være dopet, men bare det å koble de to navnene føles unødvendig, sier han til Adresseavisen

Landslagstrener Trond Nystad liker heller ikke sammenligningen, ifølge den svenske avisen.

— Det får han stå for. Jeg synes det er helt feil å uttale i en slik sak, men han er en voksen mann og vet sikkert hva han mener med det. Jeg synes ikke doiping og idrett hører sammen i det hele tatt, og den oppfatningen håper jeg også Mathias har.