SERGEJ KARJAKIN-MAGNUS CARLSEN 0,5-0,5

Det ble nok en gang remis i det syvende VM-partiet i New York. Partiet vil imidlertid bli husket for et underlig trekk fra Magnus Carlsen.

Carlsen kom igjen godt ut av åpningen mot Sergej Karjakin. Men i det 16. trekket snudde alt.

Carlsen flyttet tårnet til c8, noe som etter hvert tillot Sergej Karjakin å vinne en bonde. Dermed forsvant Carlsens vinnersjanser, og i stedet kunne Karjakin spille for seier.

— Åpningen var rolig. Jeg gjorde en tabbe, men heldigvis var det fortsatt mulig å forsvare, sier Carlsen til arrangørens sending.

— Det ble litt vanskeligere enn det hadde trengt å være, men heldigvis ikke så fryktelig allikevel, sier verdensmesteren til VGTV.

Dette trekket, tårn til c8, mente ekspertene var en stor tabbe fra Magnus Carlsen. Det tillot Karjakin å sjakke med springeren til f6, og senere ta den svarte løperen på B7. Denne manøveren fikk computervurderingene til å svinge kraftig i Carlsens favør. Foto: Skjermdump, Chess24.com

Karjakin sier til arrangørens sending at ikke dette partiet, men parti 5, som har vært hans beste sjanse til å vinne så langt i VM-kampen.— Jeg fikk et bedre sluttspill. Men det var ikke nok til å vinne. Til slutt kunne jeg ikke forbedre stillingen min, sier Karjakin.

Genistreken som gjorde Magnus Carlsen (13) berømt over hele verden: - Trekkene var fantastiske.

- Ufattelig dårlig

Tårntrekket overrasket en hel sjakkverden. Etter rapportene førte tabben til febrilsk computertitting i VIP-rommet i New York. Også i sosiale medier lot ikke reaksjonene vente på seg.

— Slurvete spill fra verdensmesteren. Han kommer til å være irritert på seg selv, skrev den britiske sjakklegenden Nigel Short på sin Twitter-konto.

Tidligere europamester for juniorer Rune Djurhuus kalte trekket for en «en liten bukk» på sin Twitter-konto.

Simen Agdestein, tidligere Carlsen-trener og stormester, gikk enda lengre.

— Ufattelig dårlig spilt av Magnus, sa Agdestein i VGTV-studio.

— Magnus må være rasende, sa den russiske sjakkstjernen Peter Svidler i chess24.com sitt studio.

LEST DENNE? På én måte skiller Carlsens VM-kamp seg ut. Det hadde ikke Lahlum trodd.

Bra utgangspunkt

Karjakin sto bonde over i sluttspillet, og sjakkcomputerne mente han hadde en betydelig fordel. De fleste eksperter mente imidlertid at Carlsen ville klare å holde remis.

Det skjedde også. Etter drøye to timer spilt tok spillerne hverandre i hendene. Dermed står det 3,5-3,5 i New York.

Carlsen har nå klart remis i to strake partier med svart. Dermed har nordmannen et fordelaktig utgangspunkt i fortsettelsen.

Carlsen skal nemlig spille med hvite brikker i tre av de siste fem partiene.

— Det føles ganske bra. Nå har vi en fem partier igjen. Det kommer til å bli interessant, sier Carlsen i et intervju vist på VG.

  • Hør siste Aftenpodden Sport. Høgmos avgang, cupfinalen, Carlsens VM-kamp og langrennsåpningen blir diskutert :